Elmondta a pénzügyminiszter, hogy mennyivel lesz több a novemberi nyugdíj

MTI

2023.10.08. 11:32

Varga Mihály arra emlékeztetett, hogy 2010 óta a nyugdíjak összegét megduplázták.

Novemberben átlagosan 80 ezer forinttal több nyugdíjat kaphatnak a nyugdíjasok - mondta egy a  Facebookon vasárnap közzétett videóban Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető közlése Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója közösségi oldalán hangzott el. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a nemzeti kormány 2010 után szövetséget kötött a nyugdíjasokkal. "Azt ígértük, hogy visszaállítjuk az idős emberek megbecsülését és megőrizzük a nyugdíjak értékét. Az ígéretet betartottuk: 2010 óta a nyugdíjak összegét megdupláztuk, vásárlóértéküket 20 százalékkal növeltük" - mondta.

Hozzátette: a magyar gazdaság sikeres éveiben nyugdíjprémiumot is fizetnek, eddig összesen már öt alkalommal történt ez meg. 

Varga Mihály kijelentette, a mai háborús, szankciós, nehéz gazdasági helyzetben is állják a szavukat: idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, novemberben pedig 3,5 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelést hajtanak végre visszamenőlegesen. Novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok - fűzte hozzá.

Bejelentette, hogy januárban újabb, 6 százalékos emelés jön, februárban pedig a 13. havi ellátást is folyósítják.

Leszögezte, továbbra is kiállnak idősebb honfitársaik mellett, ők "csakúgy, mint eddig", ezután is számíthatnak a kormányra.

A videóban Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet a nyugdíjasok számára készülő JóKor magazin őszi kiadására, amelynek létrehozásáról az Idősek Tanácsa döntött. Ebből a kiadványból rendszeresen értesülhetnek az olvasók az őket érintő közérdekű információkról.

Nyitrai Zsolt a magazin legújabb számából kiemelte azt a tájékoztatást, ami a novemberben kézbesítendő többletnyugdíjról szól, majd hozzátette: olvashatnak belőle majd az Európában egyedülálló, ingyenes Gondosóra programról is. Megtudhatják, kik vehetik igénybe a szolgáltatást, hogyan lehet regisztrálni és az milyen esetekben lehet az érintettek segítségére.

A lapból kiderül az is, mondta, hogy mivel harcolnak az infláció ellen, mit lehet tenni, ha hibás terméket vettünk a boltban, és miért érdemes csatlakozni egy gyaloglóklubhoz.

"Keressék a JóKor magazint a postaládájukban!" - biztatta a nyugdíjasokat közösségi oldalán Nyitrai Zsolt.

.