Három újabb területen indult el az új ügyeleti rendszer - Telefonszáma: 1830

MTI

2023.10.02. 23:07

Az ügyeleti rendszer kiterjesztése novemberben folytatódik.

Rendben elindult az új alapellátási ügyeleti rendszer az október 1-jén csatlakozott Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyében; egy nap alatt 388 beteget láttak el - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője hétfőn az MTI-vel.

Győrfi Pál azt írta, vasárnaptól - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Komárom-Esztergom, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegye után - Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegye is csatlakozott az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

Beszámolt arról, hogy az első napon az orvosok, mentőtisztek és szakdolgozók a három vármegyében 22 ügyeleti telephelyen 388 betegnek nyújtottak megfelelő segítséget.

A betegek zöme enyhe panaszokkal, tünetekkel jelentkezett, így az esetek többségében az ügyeleti ellátás elegendőnek bizonyult, kórházba utalásra a betegek öt százalékánál volt szükség. A 1830-as hívószám mindenhol megfelelően működött, az ellátottak 26 százaléka 18 év alatti volt - ismertette.

Győrfi Pál kitért arra, hogy az új alapellátási ügyeleti rendszerhez eddig csatlakozott tizenkét vármegyében 2023. február 1-je óta több mint 144 ezer beteg kapott segítséget.

A kórképek súlyosságát értékelő, 0 és 7 közötti "NACA" szakmai skálán (0 a legenyhébb, 4-től súlyos) az ügyeletben ellátott betegek 99 százaléka 0-1-2-3 fokozatba került, vagyis enyhe panaszok, tünetek miatt kértek segítséget - tette hozzá.

"A visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással a betegek továbbra is elégedettek, az 5 fokozatú skálán átlagosan 4 feletti pontszámot adnak" - fogalmazott.

A kommunikációs vezető jelezte: az ügyeleti rendszer kiterjesztése novemberben folytatódik, annak érdekében hogy a jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer működjön.

.