Hétfőtől az MBH Bankban a lakáshiteleknél az ügyleti kamat 7,89 százalék lesz

MTI

2023.10.07. 11:02

Az elsők között csatlakozott az önkéntes kamatplafonhoz.

A jövő hétfőtől az MBH Bank a gazdaságfejlesztési miniszter kérése alapján önkéntesen vállalt kamatplafon mentén kínálja lakáshiteleit és vállalati forgóeszközhiteleit; a lakáshiteleknél az ügyleti kamat 7,89 százalék, amelyhez további kedvezmények is társulhatnak - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

A hitelintézet elkötelezett a gazdaságfejlesztési megoldások támogatásában, hogy fellendítse a lakossági- és vállalati hitelpiac aktivitását - hangsúlyozták.

A közleményben felidézték: a Magyar Bankszövetség felhívta tagbankjai, így az MBH Bank figyelmét a gazdaságfejlesztési miniszter kérésére, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleik esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon önkéntesen vállalt kamatplafont alkalmazzanak. A lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében 8,5 százalékos teljes hiteldíj-mutató (THM), míg vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszint javasolt. Ezen szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között, amelynek célja a hitelezési terhek csökkentése, hogy mind a lakossági, mind a vállalati hitelpiac új erőre kapjon.

Az MBH Bank közölte: lakáshiteleinél az ügyleti kamat 7,89 százalék, de bizonyos feltételek mellett még alacsonyabb lehet, 1 millió forint feletti jóváírás és 24 millió forint feletti hitelösszeg esetén az ügyleti kamat csak 7,39 százalék lesz. A kamatmódosítások mind a 10 éves kamatperiódusú, mind a végig fix kamatozású lakáshitelekre egyaránt vonatkoznak. Az új kamatokat nem csak az újonnan befogadott hitelek ügyfelei esetében érvényesíti a bank, hanem azok esetében is, akik már benyújtották kérelmüket, de a banki kölcsönszerződésüket még nem írták alá. A folyamatban lévő ügyletek esetén a hitelügyintézők nyújtanak majd segítséget.

A forgóeszközhitelek estében is a kamatplafonnak megfelelően kínál hitelt hétfőtől a bank vállalati ügyfeleinek, ezzel is hozzájárulva a hitelezési terhek csökkentéséhez, ezáltal a gazdaság élénkítéséhez - jelezte az MBH.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete, közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 480 milliárd forintot. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6200 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány megközelíti az 5000 milliárd forintot. Az MBH Bank rendelkezik a legtöbb fiókkal Magyarországon, és több mint 9500 munkavállalót foglalkoztat.

.