Hőkamerával követték a haltolvajokat a Hortobágyon

MTI

2023.10.09. 19:12

Négy, hallal teli zsákot cipelő férfit követtek nyomon a kamerával a gazdaság folyási halastavánál a halőrök.

Hőkamerával figyeltek meg és buktattak le négy haltolvajt vasárnap hajnalban a Hortobágyi Halgazdaság halőrei - tájékoztatta a gazdaság vezérigazgatója hétfőn az MTI-t.

Simon Károly elmondta: négy, hallal teli zsákot cipelő férfit követtek nyomon a kamerával a gazdaság folyási halastavánál a halőrök.

Amikor feltartóztatták őket, ketten a zsákokat eldobva visszamenekültek a tóba, a harmadik a közeli erdőbe futott, egy tolvajt viszont sikerült visszatartani a rendőrök megérkezéséig - ismertette a vezérigazgató.

Hozzátette: a tolvajok több mint kétszáz kilogramm pontyot cipeltek a zsákokban, a halak értéke megközelíti a félmillió forintot. A zsákmány egy részét sikerült megmenteni és a halfeldolgozóba szállítani.

Simon Károly elmondta azt is, hogy a nagy mennyiségű pontyot tiltott módszerrel, úgynevezett nyakazó hálóval fogták, ami különös szenvedést okoz az állatoknak. A módszerből is látszik, hogy az elkövetők előre készültek a tettükre.  

A halászati szezon kezdetével különös figyelmet fordítanak a tavak védelmére: hőkamerákkal, kutyákkal, járőrözéssel igyekeznek a lopásokat megakadályozni - jelezte a szakember.

.