Nagyon elszaporodtak a mezei pockok

MTI

2023.10.18. 13:01

Van, ahol teljesen elpusztítják a termést.

A mezei pockok idei inváziója a korábbi években megszokottnál is jelentősebb, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt kéri a hatóságoktól, hogy a károkozásnak jobban kitett területeken egyszerűbb kijuttatási módszerek és magasabb dózisok engedélyezésével szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit.

A NAK-hoz érkezett termelői jelzések alapján a rágcsálók elszaporodása számos kultúrában jelentős kárt okozott az idén, egyes helyeken 60-100 százalékos pusztítást hagynak maguk mögött a pockok - olvasható a szervezet szerdai közleményében.

A hosszú ősz, az enyhe, száraz, csapadékszegény tél és a korai tavaszodás is kedvező feltételeket teremtett a pockoknak, amelyeknél egy-egy pár szaporulata egy évben akár 150-200 egyed is lehet. Az uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt előtérbe került a forgatás nélküli talajművelés, a tarlóhántás elmaradása, a területek ugaroltatása, így a pockok járatait nem bolygatják meg a termelők, és korlátlanul szaporodhatnak a rágcsálók - hívta fel a figyelmet a NAK.

A kamara emlékeztet arra, hogy a hatóság jelenleg két készítményt engedélyez a mezei pocok gyérítésére, ezekkel a szerekkel azonban csak a járatokban lehet védekezni - előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után -, felületkezelésre nem használhatók.

A megengedett szerekkel a kamara szerint az idei pocokinvázió ellen nem lehet eredményesen védekezni, ezért azt kérik a hatóságoktól: szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok mostaninál is súlyosabb kártétele a termőföldeken. A NAK minden olyan technológiai megoldást támogat, amellyel a mezei pocok kártétele minimalizálható, ideértve az új, innovatív technológiák térnyerését, valamint a károkozásnak jobban kitett területeken az egyszerűbb kijuttatási módszerek és a magasabb dózisok engedélyezését - olvasható a közleményben.

.