Október 23. - Civil szervezetek az oktatás szabadságáért demonstráltak Budapesten

MTI

2023.10.23. 22:47

A tüntetők a Hősök terén gyülekeztek, ahol egy 48 méter hosszú és 4 méter széles nemzeti színű zászlót feszítettek ki.

Az oktatás szabadságáért demonstráltak civil szervezetek, többek között a Tanítanék Mozgalom, az Országos Közös Akarat, az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom szervezésében az október 23-i nemzeti ünnepen, hétfőn Budapesten.

A tüntetők a Hősök terén gyülekeztek, ahol egy 48 méter hosszú és 4 méter széles nemzeti színű zászlót feszítettek ki, amelynek felületén az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok fizetésemeléséért tartott demonstrációk jelképe, a piros körben elhelyezett felkiáltójel volt látható.

A menet egy 1950-es évek korabeli Csepel teherautó felvezetésével indult el a fővárosi önkormányzat által rendezett ünnepi megemlékezés helyszíne, az Oktogon felé, a Dózsa György út - Szondi utca - Rippl-Rónai utca - Podmaniczky utca - Munkácsy Mihály utca - Andrássy út útvonalon.

A tüntetők nemzeti színű és európai uniós, illetve sokan ukrán zászlókat lobogtattak. A tömegben feltűnt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Pedagógusok Szakszervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom zászlaja is, illetve a tüntetések jelképévé vált kockás inget idéző zászlók.

A menet megállt a Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete előtt, ahonnan az elmúlt év szeptember öt tanárnak kellett távoznia.

Itt Tóth Bence tanár arról beszélt: azt követően döntött a közoktatás elhagyása mellett, hogy értesült kollégái kirúgásáról.

Úgy vélekedett, hogy a kormányzat már a látszatát sem mutatja annak, hogy megoldást akar keresni az oktatás gondjaira. Azt mondta: Pintér Sándor oktatásért felelős miniszter maga is bevallotta, hogy nem ért a szektorhoz.

Ezt követően az Oktogon felé tartó tömeg még megállt az orosz nagykövetség épülete előtt. A tüntetők ott nemzeti színű szalagokat kötöttek a nagykövetséget elkerítő kordonra.

A tüntetők az Oktogonon csatlakoztak a fővárosi önkormányzat ünnepségéhez, amelyen az 1956-os forradalom kitörésének és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napjára emlékeznek.

A tüntetésen atrocitás érte a közmédia riporterét. Miközben a munkáját végezte - interjút igyekezett készíteni a Tanítanék Mozgalom vezetőjével -, az egyik tüntető leöntötte.

.