Van, ahol már csökkennek az albérletárak

MTI

2023.10.08. 15:57

A legkisebb lakások iránt mindig erős a kereslet.

Vidéken már csökkennek az albérletárak, és a fővárosban is lassul a drágulás üteme - közölte az MTI-vel az Otthon Centrum.

Az elmúlt három hónapban Budapesten a téglaépítésű lakások átlagos havi bérleti díja elérte a 242 ezer forintot, de ez csupán 3 százalékkal magasabb, mint amekkora az első fél évben volt.

A százezer főnél népesebb vidéki városokban 168 ezer forint az átlag, az első fél évhez képest 1,7 százalékkal alacsonyabb.

Az ingatlanközvetítő összesítése alapján a fővárosban 359 ezer forinttal a Belváros a legdrágább, míg a külső kerületekben átlagosan 177 ezer forintért is lehet albérletet találni.

A vidéki csúcstartó 210 ezer forinttal Székesfehérvár, Győrben és Pécsett 180 ezer körül, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben akár 150 ezer forint alatt is lehet ingatlant bérelni. A panellakások mindenhol olcsóbbak, Budán sem magasabb az átlag 200 ezer forintnál.

A közlemény szerint az árak alakulását a szobák száma is befolyásolja. A legkisebb lakások iránt mindig erős a kereslet, így ezek drágultak a legjelentősebb mértékben, 8 százalékkal az első fél évhez képest.

Az Otthon Centrum emiatt inkább a 2 szobásakat ajánlja, ezek ugyanis ugyanannyiba kerülnek most is, mint az előző fél évben, és árban sincs nagyságrendi különbség a kisebbekhez viszonyítva.

.