Két internetes csalót fogtak el Budapesten

MTI

2023.11.16. 13:02

Álhirdetésekkel csaltak ki több millió forintot emberektől.

Két internetes csalót fogtak el Budapesten, akik strómanok közreműködésével, álhirdetésekkel csaltak ki több millió forintot emberektől - közölte a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu-n.

Azt írták, a 18 és a 20 éves hernádi férfi az egyik online piactéren hamis felhasználói profilokat hozott létre, majd ott különböző használati tárgyakat, például bútorokat vagy kerti gépeket hirdetett eladásra. A jelentkezőket ezután rávették arra, hogy az előleget vagy akár a teljes vételárat előre utalják át.

A kicsalt összegeket sosem a saját számlájukra kérték, hanem ismerősökére, akik levették az érkezett pénzt onnan, majd átadták azt a csalóknak.

A nyomozók a csalók elfogását megelőzően öt strómant azonosítottak, akiket pénzmosással gyanúsítanak. A 18 éves férfi édesanyja - aki szintén közreműködött az álhirdetések feladásában - csalás elkövetése miatt szeptember 7-e óta letartóztatásban várja a további eljárást.

Az ügynek jelenleg 22 sértettje van, de valószínűleg a sértettek száma és a gyanúsítottak köre is bővül majd - ismertette a rendőrség.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették őket és kezdeményezték a letartóztatásukat. Csalás bűntette miatt nyomoz ellenük a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A két fiatal egy másik bűncselekmény miatt folytatott nyomozásban során került a baranyai rendőrök látókörébe, amiben egy férfi hatszáz embert tévesztett meg otthonról végezhető munkáról szóló hamis hirdetésekkel.

.