Megtorpant a cégek lendülete egy kutatás szerint

MTI

2023.11.21. 12:05

A magas kamatkörnyezet és a csökkenő belföldi kereslet továbbra is nagy kihívás a cégeknek.

Megtorpant a cégek lendülete az év végéhez közeledve, a harmadik negyedévben változatlanul 0 ponton áll a K&H nagyvállalati növekedési index ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

A kutatást összefoglaló hétfői közleményben a K&H ismertette: a magas kamatkörnyezet és a csökkenő belföldi kereslet továbbra is nagy kihívás a cégeknek, ez pedig rányomta bélyegét a vállalatok makrogazdasággal kapcsolatos várakozásaira.

A felmérés szerint a vállalatok saját helyzetükkel kapcsolatban ennél jóval kedvezőbben vélekednek, ami főként az egy éve folyamatosan növekvő árbevétel-várakozásokban mutatkozik meg. Jelenleg átlagosan 1,8 százalékkal nagyobb árbevétellel számolnak a cégek a következő egy évben, ezzel a várt árbevétel-növekedés mértéke már közelít a pandémia előtti, átlagosan 2 százalékos értékhez.

A pénzügyi várakozások mellett a foglalkoztatottsági szándékban figyelhető meg számottevő változás: harmadik negyedéve növekszik a munkaerő-kereslet, ezzel a teljes nagyvállalati szektorban 1,7 százalékos létszámbővítés várható a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 0,8 százalékkal.

A kutatás szerint a gazdaság következő egy évi alakulásával kapcsolatban viszont még mindig azok vannak nagyobb arányban, akik a mérséklődésre számítanak (46 százalék), miközben javulást ennél jóval kevesebben feltételeznek (28 százalék).

Komoly aggodalom alakult ki egy esetleges forintgyengüléssel kapcsolatban is. Jelenleg 10-ből 8 vállalat forintgyengüléssel kalkulál, ami az index történetében a második legmagasabb arány. Ez azt jelenti, hogy a cégvezetők a felméréskor jellemző 368,9-391,6 közötti forint/euró árfolyamnál is gyengébb forintra számítanak, ami a cégek 60 százaléka szerint rontani fog a helyzetén.

.