November 4. nemzeti gyásznap - Forgalmi változások lesznek Budapesten

MTI

2023.11.02. 18:57

Két nemzeti gyásznap van Magyarországon. Az egyik november 4-én.

A nemzeti gyásznapon, november 4-én, szombaton megemlékezést tartanak a Kossuth Lajos téren és a Szent István-bazilikánál, ezért a 2-es, 2B és 23-as villamosok aznap 10 óráig a Jászai Mari tér és a Kossuth Lajos tér között nem közlekednek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a 2-es, 2B és 23-as villamosok az első járatindulástól 10 óráig csak a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között járnak, az Országház, látogatóközpont és a Jászai Mari tér megállót nem érintik.

A Kossuth Lajos térnél a villamosra a Széchenyi rakparton lévő megállóban lehet felszállni. A Kossuth Lajos tér és a Szent István körút között a 15-ös autóbusszal lehet utazni.

A BKK közölte, a bazilikában tartandó ünnepi megemlékezés miatt a 9-es autóbuszok és a 72-es trolibuszok 16 órától 19 óráig a Deák Ferenc tér felé nem állnak meg a Szent István-bazilika megállóhelyen.

A nemzeti gyásznap. A nemzeti gyásznap egy naptári nap; a nemzeti emléknapok egyik fajtája.

Évente visszatérő nemzeti gyásznap Magyarországon kettő van: a kormány október 6-át és november 4-ét 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította az aradi vértanúk kivégzésének, illetve az 1956-os forradalom leverésének emlékére.

.