A fürdővárosok hajtják télen a hazai turizmust

MTI

2023.12.14. 11:12

A legnagyobb emelkedést novemberben Hajdúszoboszlón mérték.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) novemberi adatai szerint idén a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma majdnem 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az ünnepi időszak várhatóan tovább emeli a fürdővárosok forgalmát - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A legnagyobb emelkedést novemberben Hajdúszoboszlón (22 százalék) és Egerszalókon (19 százalék) mérték. Hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből elérte az 56 százalékot.

A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, ahol a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben, a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek. A fürdővárosok közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát Hajdúszoboszlón töltötték el.

Fürdővárosok növekvő népszerűségéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a gyógyhelyeken a kormány támogatásának köszönhetően. Összesen 14 vidéki gyógyhely újult meg, többek között Bük, Gyula, Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló és Sárvár - emlékeztetett az MTÜ.

.