A versenyhatóság is támogatja a szállásközvetítőkkel szembeni szigorítást

MTI

2023.12.14. 15:02

Megtiltaná az árversenyt akadályozó szerződéses gyakorlatokat is.

Végleges a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentése az online szálláshelyfoglalási piacról, a hatóság támogatja a szállásfoglalási platformok szerződési feltételeinek szigorítását a magyar fogyasztók és a belföldi szállásadók védelme érdekében - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

Az online szálláshely-közvetítési és szálláspiac ágazati vizsgálatot a beérkezett észrevételek értékelése után véglegesítették. A nemzeti versenyhatóság több javaslatot készített. Megtiltaná többek között a tisztességtelen, valamint az árversenyt akadályozó szerződéses gyakorlatokat, valamint átláthatóbbá tenné a rangsorolás szempontjait a szállásközvetítő platformokon. A GVH szorgalmazza a javaslatok jogszabályba foglalását, illetve a gyakorlati alkalmazását - olvasható a közleményben.     

Az augusztusban kezdődött ágazati vizsgálatra a booking.com szálláshely-közvetítőt ért gyakori panaszok miatt volt szükség. A versenyhivatali jelentéstervezetet október 20-án tették közzé, a szakmai szervezetek ezt követően 30 napig küldhették el a véleményüket. A gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentését a GVH honlapján tették közzé.

.