Lesz elég hal karácsonyra, ezt ígérik

alon.hu

2023.12.05. 08:07

A pontyból és az afrikai harcsából is lesz elég, az árak pedig így alakulnak.

A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett - mondta Nagy István agrárminiszter Budaörsön sajtótájékoztatón, amelyet az Auchan áruház halpultjánál tartott.

A tárcavezető elmondta, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években többé-kevésbé, de folyamatosan nőtt. Az egy főre jutó halfogyasztás 2013-ban még 5,4 kilogramm volt, 2021-re pedig 6,52 kilogrammra emelkedett.

A hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja. Elmondása szerint a hazai haltermelésben és a hazai termelésű halak fogyasztásában továbbra is a ponty a meghatározó,  a második helyen pedig az afrikai harcsa áll. Hozzátette, hogy az intenzív akvakultúrában termelt étkezési halak 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki. A faj termelése a 2013. évi 2050 tonnáról a 2022-es lehalászási jelentés adatai szerint 5777 tonnára emelkedett.

Jelenleg Magyarország az Európai Unió legnagyobb afrikaiharcsa-termelője - tette hozzá a miniszter.

Nagy István kiemelte, hogy Magyarország számára a halfogyasztás növelése népegészségügyi szempontból is stratégiai cél, mivel Magyarországon a vezető halálokok között vannak a szív és érrendszeri megbetegedések, és a halfogyasztás igazoltan csökkenti e megbetegedések kockázatát.

A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat - jelezte.

Adatai szerint Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, ebből tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26 000 hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők.

Afrikai harcsából pedig több mint 4000 tonnát termeltek.

A piacon, illetve az árusító helyeken a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700-2500 forint, míg a harcsáé 4-6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7-8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják.

.