Maradnak a kamatstopok

MTI

2023.12.01. 09:01

A kormány meghosszabbítja a kamatstopot a kis- és középvállalkozások (kkv) és a családok számára, valamint a diákhitel esetében.

A kamatstop mintegy 30 ezer vállalkozást és 300 ezer családot érint; a kkv-k számára április elsejéig tolják ki a kamatstopot, a családok és a diákhitel esetében pedig 2024. július 1-jéig hatályos az intézkedés.

"A vállalkozásokat és a családokat meg kell védeni az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború következtében megugrott kamatoktól" - hangsúlyozta Gulyás Gergely.egy sajtótájékoztatón.

Emlékeztetett, a kis- és középvállalkozásokat eddig már 80-85 milliárd forinttal segítette a költségvetés a kamatstoppal, ami egy vállalkozásra vetítve mintegy 2,5 millió forintot jelent. A lakossági kamatstoppal pedig mintegy 160 milliárd forinttal segítették a családokat, az intézkedés átlagosan 420 ezer forint megtakarítását jelentett családonként - ismertette Gulyás Gergely.

A kormány szerint a választópolgároknak az az érdeke, hogy a magas kamatszint mellett ezek az intézkedések fennmaradjanak, függetlenül attól, hogy külföldről milyen javaslatok érkeznek - mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető közölte, pályázati támogatást nyújt a kormány a zöldenergia tárolására a vállalkozások számára.

Mint elmondta, a kabinet korábban mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági napelemes rendszerek telepítésére és energiatárolási kapacitás létrehozására, ezzel a lehetőséggel pedig több tízezer család élhet

Ezt a programot a vállalkozásokra is kiterjesztik, amelyek a tárolókapacitás kialakítására költségvetési, később pedig a helyreállítási alapból (RRF) előfinanszírozott támogatást kaphatnak - fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, a programhoz rendszerhasználatidíj-kedvezmény is társul.

A pályázatra 2024. február 5-ig jelentkezhetnek a vállalkozások, a beruházásokat 2026. április 30-ig kell befejezni - fűzte hozzá a miniszter.

Azt mondta, az új szabályozásban a tárolók 2026-ig mentesülnek - a fogyasztás és a visszatáplálás tekintetében is - a rendszerhasználati díj átvételi díjtételének megfizetése alól.

"Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a zöldenergiát termelni és tárolni egyaránt lehessen, ami azt fogja jelenteni, hogy a magyar energiamixben a zöld- és a megújuló energia aránya nőni fog" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Megjegyezte, ez az intézkedés csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, előnyös a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, valamint Magyarország az ezzel megőrzött szén-dioxid-kvótáját értékesítheti, ebből pedig komoly költségvetési bevételt realizálhat.

.