Növekedést várnak az ingatlan- és hitelpiacon 2024-ben

MTI

2023.12.16. 09:27

A másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon.

Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően - közölte a Duna House cégcsoport az MTI-vel.

Az idei év 90-100 ezer körüli tranzakciószáma az elmúlt 9 év leggyengébb ingatlanpiacát jelentette, ennél kevesebb adásvétel 2013-ban volt utoljára, amikor 88 ezer ingatlan cserélt tulajdonost. Jövőre viszont már 110-130 ezer adásvétellel számolnak - jelezték.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR és elemzési vezetőjét, aki elmondta: az idei évben bizonytalanabb vevői attitűd után jövőre erősebb bizalomra és aktívabb, gyorsabb döntésekre számítanak vevői oldalon, amelyeket az otthonteremtési támogatások és a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőségek támogatnak az otthonteremtési szándékkal vásárlóknál. A befektetői vásárlásoknál is növekedést várnak, a versenyképes befektetési termékek kifutásának is köszönhetően.

Közölték, vevői oldalról jó hír, hogy az idei gyengébb ingatlanpiacnak köszönhetően erős ingatlankínálat várja jövőre az érdeklődőket. Mindez 2024 elején a leggyorsabb vevőknek fog kedvezni, várhatóan a nagyobb aktivitás miatt a kínálat is ütemesebben fog csökkeni, így a Duna House nem javasolja a kivárást. Jelenleg Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken is érdemben tudnak válogatni az érdeklődők.

Az otthonteremtési támogatással tervező vásárlók számára pedig pozitívum, hogy a csok plusz részletszabályai alapján a használtlakás-piac jelentős része megfelel a kritériumoknak, amit a 80 vagy 150 milliós értékhatár és a gyerekszámtól függő minimális méretkorlát megkövetel. A befektetők aktivitását a 10 százalék alá csökkenő állampapírhozamok növelhetik az ingatlanpiacon, várhatóan egyre többen választják újra az ingatlant mint befektetést, ami tovább növelheti a tranzakciókat elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban.

Az ingatlanáraknál az erősebb kereslet magával hozhatja a fordulatot, így nominális értelemben a másfél-két éve tartó stagnálás és csökkenés után újra emelkedő pályára léphetnek az ingatlanárak Magyarországon. A Duna House szakemberei éves szinten átlagosan 5-10 százalékos áremelkedéssel számolnak 2024-ben.

Arra is kitértek, hogy idén a bizonytalanabb gazdasági tényezők és a kedvezőtlen hitelfelvételi lehetőségek miatt az átlagosnál nagyobb mértékben esett vissza a hitellel vásárlók aránya, így az ingatlanpiac mellett a jelzáloghitel-piac is gyengén alakult.

A Magyar Nemzeti Bank októberig publikált hivatalos adatai és a Duna House cégcsoporthoz tartozó Credipass pénzügyi közvetítő november-decemberi előrejelzése alapján 600 milliárd forint alatt maradhat az idén a forintalapú jelzálogcélú hitelek volumene, ami így 50 százalékos visszaesés a 2022-es 1192 milliárd forintos piachoz mérten. A Credipass szakemberei a most bejelentett önkéntes THM plafon és az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvező hitelkonstrukciók pozitív hatásaként 2024-ben 750-850 milliárd forintos aktív piaccal számolnak - ismertette a Duna House.

.