Új programok és sorozatok indulnak a Magyar Nemzeti Múzeumban

A magyar kultúra napja

MTI

2024.01.23. 08:07

Kedden nyílik az Altamira barlangrajzai.

Új kiállítások, új programok indulnak a Magyar Nemzeti Múzeumban keddtől, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, valamint egy új ismeretterjesztő videósorozat is látható lesz az intézmény közösségi oldalain.

Kedden nyílik az Altamira barlangrajzai - A művészet kezdetei című kiállítás, amely a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira falfestményeit mutatja be - közölte a múzeum az MTI-vel.

A barlangrajzok fényképei eredeti méretben lesznek láthatók, de bemutatják a barlang megtalálásának körülményeit, és magát a felfedezőt is. A látogatók megtekinthetik továbbá a híres bölényeket, valamint a barlang egykori művészeinek kéznyomait is.

Folytatódik az élő múzeum programsorozat, amely interaktív tartalmakkal várja a látogatókat, valamint februárban indulnak a Magyar Menyasszony kísérőprogramjai is, amelyek keretében fontos, a nőket érintő társadalmi kérdéseket járnak körül a meghívott előadók.

A következő hónapokban olyan témákat dolgoznak fel és mutatnak be, amelyekkel mindenki tud azonosulni, amelyekben mindenki talál kapcsolódási pontot - idézi a közlemény Bérczes Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Múzeum kreatív igazgatóját.

Új programként jeles napok alkalmából zenés tárlatvezetések is indulnak. Az első ilyet szombaton tartják, a magyar kultúra napjához kapcsolódva, Lenyűgöző zeneszerzők címmel. Ezen a Magyar Nemzeti Múzeum és ikonikus magyar zeneszerzők kapcsolatáról mesélnek majd a szakértők, de egy meglepetéskoncerttel is készülnek a szervezők.

Van bennünk valami közös címmel egy online sorozat is indul a múzeum közösségi csatornáin. Ezzel az intézmény célja, hogy minél egyszerűbb módon tegyék elérhetővé azt az ismeret- és tudásanyagot, amelyet a magyarok közös múltjáról őriznek, valamint hogy bemutassák a múltbeli ereklyéket, különleges tárgyakat. Újdonságként olyan, a nyilvánosság számára nem elérhető, egyedi tárgyakat is láthatnak majd az érdeklődők, amelyek speciális tárolást, védelmet igényelnek.

A múzeum a tavaly indított TikTok-csatornáján szintén különleges tartalmakat kínál a közönségnek a magyarság történetével kapcsolatban.

.