Tavaly ennyivel mérséklődtek a fővárosi panellakások négyzetméterárai

MTI

2024.01.21. 13:37

Az alacsony energiaigényű ingatlanokat keresik a vevők.

A fővárosi panellakások árai négyzetméterenként 2023-ban átlagosan 3 százalékkal mérséklődtek,  a 2022-ben tapasztalt 32 százalékos emelkedés után - közölte saját adatai alapján a Duna House az MTI-vel.

Hozzátették, hogy 701 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron és 37,8 millió forint körüli átlagos vételáron keltek el tavaly az ilyen típusú, átlagosan 54 négyzetméter alapterületű ingatlanok  Budapesten.

Felidézték, hogy a háborús helyzet következtében kialakult energiaválság a figyelem középpontjába helyezte az alacsony energiaigényű ingatlanokat, így a 2022-es év második felének "sztárjai" lettek a modern újépítésűek mellett a szélesebb vevői kör számára is megfizethető, kedvező fenntartási költségekkel bíró házgyári lakások. A "rezsivédett" címke hatására azonban a fokozódó kereslet miatt 2022-ben átlagosan 32 százalékkal emelkedtek 2021-hez képest a fővárosi lakótelepek lakásainak négyzetméterárai.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta hogy bár az összes fővárosi tranzakciót tekintve 2022-höz képest 1 százalékponttal, 18 százalékra erősödött a panellakások népszerűsége tavaly, a nagyfokú áremelkedést követően 2023 mégis fordulatot hozott az árakat illetően. A vizsgált 12 fővárosi lakótelepből 5-nél tapasztalható az árak 3-20 százalék közötti mérséklődése, 4 területen stagnálást és csupán 3 esetben mutattak további növekedést az értékesítési adatok - tette hozzá a szakember.

Rámutattak, hogy az átlagnál jóval magasabb árat kellett fizetni a legnevesebb lakótelepek lakásaiért: 2022-ben a Fehérvári úti lakótelep, 2023-ban az eladások alapján azonban már a gazdagréti panelek árszintje volt a legmagasabb. Utóbbiaknál 3 százalékos mérséklődés után 870 ezer forint feletti átlagos négyzetméteráron juthattak lakáshoz a vásárlók tavaly. A Fehérvári úton 7 százalékkal csökkentek az árak, így csaknem 840 ezer forintot költöttek házgyári lakásra ezen a területen a vevők.

Átlag feletti árat kellett még fizetni a stagnáló árszinten mozgó Vizafogón (négyzetméterenként 804 ezer forint) és Békásmegyeren (négyzetméterenként 706 ezer forint), valamint Ferencvárosban és Zuglóban is. Az utóbbiaknál azonban 2022 után további 5-7 százalékos áremelkedést hozott a tavalyi év. Ezáltal a IX. kerületben, a József Attila úton 722 ezer, a zuglói Füredi úti lakótelepen pedig 770 ezer forintos átlagos fajlagos árakon lehetett lakáshoz jutni 2023-ban.

Arra is kitértek, hogy a legmagasabb árú panellakást 2023-ban Budapest XIII. kerületében értékesítették a Duna House kollégái. Az ingatlanért több mint 67 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A négyzetméterárat tekintve egyre ritkább a milliós nagyságrend, 2023-ban a csúcstartó egy III. kerületi, 27 négyzetméter alapterületű, jó állapotú panellakás volt, amely 1,1 millió forintos négyzetméteráron, összességében 30 millió forintért kelt el - olvasható a Duna House közleményében.

.