Új képzéseket indít az őszi tanévtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem

MTI

2024.01.24. 20:03

Forgatókönyvíró MA és tanárképzésekre is lehet jelentkezni.

Négy új képzést és két új specializációt indít a 2024-es őszi tanévtől a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE): a hazai felsőoktatásban elsőként indít akciórendező képzést, emellett forgatókönyvíró MA és tanárképzésekre is lehet jelentkezni - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet akciórendező (second unit director) szakja lehetőséget nyújt a filmalkotás és az akciójelenetek rendezése iránt érdeklődő hallgatóknak, hogy second unit rendezőként segítsék a film rendezőjének munkáját. Az akciórendező kiemelt fontosságúvá vált a filmgyártásban, napjainkban már önálló szakmának tekinthető - áll a közleményben.

Az SZFE forgatókönyvíró MA képzése kis létszámú csoportokra épül, amelyeket olyan tapasztalt oktatók vezetnek, akik maguk is aktívan foglalkoznak forgatókönyvírással és filmkészítéssel. A képzés nem csupán a hagyományos játékfilmekre koncentrál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók kipróbálják magukat a rövidfilmek és televíziós sorozatok világában is.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem történetében először indul filmművészeti tanár MA képzés és színházművészeti tanárképzés. Mindkét program a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karával közös együttműködésben valósul meg 2024 szeptemberétől.

A drámainstruktor szak művészeti szervező specializációja a színházi nevelés és művészeti közvetítés iránt érdeklődő hallgatókat várja, míg a a televíziós műsorkészítő szak online tartalomkészítő specializációja a modern média és digitális kultúra világában való helytállásra készíti fel hallgatóit - olvasható közleményben.

Mint írták, az SZFE tavaly novemberben történetének legnagyobb technikai fejlesztését indította el. Ennek keretében korszerű virtuálisstúdió-technológiát épít fel. A virtuális-stúdió használatára felnőttképzések is épülnek, így a technológia alkalmazását már korábban diplomát szerzett filmes szakemberek is elsajátíthatják - áll a dokumentumban.

.