A Dal 2024 - Átalakul A Dal pontozási rendszere

MTI

2024.02.09. 19:02

A nézők a korábbi évadokhoz képest nagyobb szerepet kapnak a dalverseny válogatóiban.

A produkciókat a nézők az élő show alatt SMS-ben pontozhatják, ezáltal négy versenydal sorsáról dönthetnek. További egy elődöntőbe jutó dalról a televíziós zsűri határoz - szerepel a közleményben.

Ismertették: a közmédia dalválasztójában a nézők töltik be az ötödik zsűritag szerepét a válogató adások során, ezzel támogathatják a versenydalok továbbjutását, és alakíthatják az elődöntős mezőnyt. A produkciók alatt 1-től 10-ig értékelhetik az adott dalt alapdíjas telefonszámra küldött SMS-ben. Egy telefonszámról húsz érvényes szavazat küldhető. Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György, Egri Péter és az ötödik zsűritag, a közönség közösen választ ki négy dalt, majd az ötödik továbbjutóról kizárólag a televíziós zsűri dönt.

Mint írták, a közmédia nemzeti dalválasztója hagyományosan közös dallal veszi kezdetét. A február 10-én, szombaton a Duna csatornán láható showműsorban A Dal 2024 versenyzői Földes László "Hobo" előtt tisztelegnek: az idei Petőfi Zenei Díj életműdíjas előadóművészének legnépszerűbb dalaiból készült összeállítással készülnek.

A nyitány után elhangzik az előválogatóból az élő show-ba jutott első tíz versenydal. "Könnyed hangulatú, romantikus, aktuális témákat feldolgozó, mély üzenetű dalok egyaránt versenybe szállnak. Az új és visszatérő versenyzők pop, rock, elektronikus műfajú szerzeményekkel, lírai produkciókkal és folk zenével állnak színpadra".

Az első válogatóban színpadra lép az Andalgó (daluk címe: Vigyen a szél), az Everflash (Nyisd ki a szemed!), Fekete Mátyás (Látom már), Jósa Tamás (Két szív), Kocsis Tibor (Egy életen át), a Magidom (Esendő halandó), Myra Monoka (Így alakult), a Name Project (Nekem), a Sugarloaf (Nászinduló) és Szinnyai Dóri (Igennel felel).

A válogatóból továbbjutó dalok az elődöntőben crossover feldolgozásban, míg a döntőben szimfonikus verzióban hangzanak el a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséretében. A fordulókban neves zenei szakemberek segítik az előadókat. A magyar dalok hét héten át tartó versenyében Rókusfalvy Lili és Fodor Imre, a Duna showműsorainak házigazdái várják a nézőket.

A dalválasztó tétje minden eddiginél nagyobb. A győztes dal előadója "Az Év Dala 2024" cím mellett egy teljes lemez elkészítésére nyer lehetőséget - beleértve a felvételi, keverési és masteringelési munkálatokat - a berlini Hansa Studios-ban. Korábban olyan világsztárok rögzítették itt albumaikat, mint a U2, az R.E.M., a Depeche Mode vagy Iggy Pop.

A Dal 2024 február 10-től szombatonként 19 óra 35 perckor látható a Dunán, ismétlése pedig vasárnaponként 10 óra 30 perckor a Duna World csatornán.

.