Csaknem kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek a dunai hajóbaleset áldozatainak

MTI

2024.02.29. 13:02

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintett voltak a Hableány turistahajó balesetében 2019-ben.

Összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a 2019. május 29-én Budapesten történt dunai hajóbaleset áldozatainak és hozzátartozóinak szerdán kihirdetett, elsőfokú döntésében a Fővárosi Törvényszék - közölte a bíróság az MTI-vel.

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintett voltak a Hableány turistahajó balesetében.

"A magyar jogtörténetben - a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően - ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást" 78 felperes indította - írták.

A bíróság - a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva - úgy ítélte meg, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát - áll a közleményben.

A keresetlevél szerint a felperesek összesen 4 milliárd forint sérelemdíj megfizetését kérték, a bíróság ebből 1 milliárd 827 millió forintot ítélt meg. Az egyénre szabott összegeket alapvetően a rokonsági fokok alapján határozták meg. A legalacsonyabb összeg 3 millió, míg a legmagasabb 80 millió forint volt felperesenként.

Négy hozzátartozó keresetét a bíróság a távoli rokonság miatt és a jogilag releváns sérelem hiányában elutasította.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. A feleknek az írásba foglalt ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőségük fellebbezésre - közölte a törvényszék.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Az eljárás adatai szerint a két alperes a katasztrófát okozó Viking Sigyn nevű szállodahajó tulajdonosa, a norvég Viking River Cruises AG., valamint a Margit hídnál elsüllyedt Hableány üzemeltetője, a magyar Panoráma Deck Kft.

Tavaly szeptemberben a büntetőperben a Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt első fokon, nem jogerősen 5 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

.