Csütörtöktől látható a mozikban a Nyersanyag című magyar film

MTI

2024.02.14. 22:07

A főbb szerepeket Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel és Tankó Erika színművészek alakítják.

Csütörtöktől látható a magyar mozikban a Nyersanyag című új magyar alkotás, Boross Martin első játékfilmje.

A film a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait tárja fel, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus hatásait is - áll a forgalmazó MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Nyersanyag egy budapesti stáb történetét meséli el, akik közösségépítő workshopot tartanak egy falu fiataljainak. Ottlétük alatt a helyi uborkafarmról olyan titokra derül fény, amely arra utal, hogy a polgármester elnyomásban tartja a falubelieket. Az esetről sikeres leleplező dokumentumfilmet forgatnak, amely azonban éket ver a település ártatlan lakói közé.

A főbb szerepeket Dér Zsolt, Pál András, Mészáros Blanka, Baki Dániel és Tankó Erika színművészek alakítják, a polgármester mostohalányát megformáló Szabó Stefit azonban egy nyílt szereplőválogatáson választották ki. A film további szereplőit Somogyszentpál lakóiból és amatőr szereplőkből válogatták.

Boross Martin rendező, a Stereo akt színházi társulat vezetője 2017 óta foglalkozik filmezéssel, de ez az első játékfilmje. Az elmúlt hat évben a Remake_Bodony című dokumentumfilmet, valamint a Kelet-európai randevú és a Promenád című rövidfilmeket készítette el. A film forgatókönyvét közösen írta a Külön falkát is jegyző Szántó Fannival, az operatőr Bálint Dániel és Becsey Kristóf volt, a látványtervező Fekete Anna, a jelmeztervező Mák Petra, a zeneszerző pedig Bartha Márk.

A Tallinn-i Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb work-in-progress projekt díját elnyerő Nyersanyag a Filmfabriq és a Stereo akt gyártásában valósult meg, producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel voltak.

.