Eljárást indított a médiatanács Balázsék egyik műsora miatt

MTI

2024.02.15. 12:57

A műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal.

Megszégyenítették az ország karácsonyfájának adományozóját a Rádió1 Balázsék című műsorszámában tavaly november 29-én - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A testület szerint a műsorvezetők méltatlanul bántak egy idős asszonnyal, és ez a gyermekek bizonyos korosztályára káros tartalomnak minősült.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a műsorvezetők azzal vezették fel a kifogásolt adásrészt, hogy az említett idős hölgy ("Zsuzsa néni") talán azért ajánlotta fel a fenyőt, mert meg akart szabadulni tőle, és így legalább nem kellett fizetnie a fa kivágásáért. Mivel a felajánló a téma ilyen módon történő felvezetését méltatlannak ítélte, nem kívánt megszólalni a műsorban. Balázsék egy darabig sikertelenül hívogatták őt, hogy megszólalásra bírják, aztán versenyt hirdettek a hallgatók körében, és jutalmat ígértek a leghitelesebb "Zsuzsa néni-imitátornak".

A médiatanács megvizsgálta a III. korhatári kategóriába sorolt, 12 éven aluliak számára nem ajánlott médiatartalmat, és megállapította: azzal, hogy gúnyosan beszélgettek az ország karácsonyfáját felajánló idős asszonyról, Balázsék negatív magatartásmintát közvetítettek, kommunikációs fölényüket arra használták, hogy megszégyenítsenek egy idős asszonyt, aki felajánlásának köszönhetően került reflektorfénybe. Nyereményjátékot hirdetve arra biztatták a hallgatókat, hogy figurázzák ki az érintettet, ezzel pedig azt üzenték, hogy mást megszégyeníteni mulatságos. A vizsgálat során felmerült annak eshetősége, hogy a műsorszámot a IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni, azaz 16 éven felülieknek ajánlottan, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni, ezért a médiatanács eljárást indított a médiaszolgáltatóval szemben - írták.

Közölték azt is, hogy a testület eljárást indított a TV2-vel szemben is a 2023. november 26-án sugárzott "Fald fel!" című műsorszám 4. évad 29. részében megjelenített, vélelmezhetően burkolt kereskedelmi közlemény miatt.

Eljárás indult továbbá a Magyar Sláger TV ellen is, mert a szolgáltató a december 1-7. közötti műsorhéten az előírtnál kevesebb zenei és szórakoztató tematikába tartozó, illetve közszolgálati műsorszámot sugárzott.

Szintén a hatósági szerződésben foglalt kötelezettségek nem megfelelő teljesítése miatt indult eljárás a Hódmezővásárhely 97,6 MHz + Makó 96,8 MHz + Kistelek 107,0 MHz-en sugárzó Rádió7 és a Sárvár 96,5 MHz-en fogható Sárvár Rádióval szemben.

A Karcag 88,0 MHz Karcag FM és a Kiskunfélegyháza 89,9 MHz Rádió Smile azon túl, hogy elégtelenül teljesítette a hatósági szerződésben foglalt vállalásait a médiatanács által vizsgált műsorhéten, a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó törvényi kötelezettségének sem tett eleget, ezért a médiatanács mindkét médiaszolgáltatóval szemben eljárást indított - olvasható a közleményben.

A médiatanács két, cseh joghatóság alá tartozó médiaszolgáltató által sugárzott műsorszámot is megvizsgált nézői bejelentés alapján a klasszifikációs rendelkezések vélelmezett megsértése miatt. Közülük egyet talált a magyar korhatárbesorolás szempontjából kifogásolhatónak, ezért az érintett műsorra vonatkozó bejelentést továbbította a társhatóságnak.

.