Halottak járadékait vette fel a postás

MTI

2024.02.20. 17:47

Hozzátartozók nevében írta alá a kifizetési bizonylatokat.

Fél éven át, közel háromszázezer forintot sikkasztott egy postás Hajdú-Biharban, több bűncselekmény miatt emeltek vádat vele szemben - közölte a vármegyei főügyészség az  MTI-vel kedden.

Közleményükben azt írták, a vádirat szerint az elkövető postai kézbesítőként dolgozott egy vármegyei településen. Az asszony a körzetében két személyről is tudta, hogy elhunyt, de amikor számukra a haláluk után is érkeztek kifizetendő összegek, elhatározta, hogy azokat megszerzi magának, hozzátartozóik nevében aláírja a kifizetési bizonylatokat.

A vádlott 2022 júniusa és decembere között ezzel a módszerrel összesen mintegy 280 ezer forintot tartott meg, az általa meghamisított átvételi aláírásokat tartalmazó utalványokat pedig leadta a postán.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság nyomozása során az elkövető elismerte a bűncselekmény elkövetését, az okozott kárt pedig teljes egészében megtérítette - közölték.

Az ügyészség a súlyosabban minősülő sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indítványozta, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, amelyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szab ki és hosszabb időre eltiltja őt a kézbesítői foglalkozástól.

.