Húsvét - Hamvazószerda, torkos csütörtök és nagypéntek - Mikor nem szabad húst enni?

Húsvét

alon.hu

2024.02.13. 21:47

Kezdődik a 40 napos böjt.

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

Nagyböjt a VII. század óta hamvazószerdával veszi kezdetét, így - mivel a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak - húsvétvasárnapig éppen negyven a böjti napok száma

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig a böjti napokon egyáltalán nem fogyasztottak.

Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

A húsvéti ünnepkör fontos időpontjai

Farsang - 2024. január 6-tól február 14-ig

A farsang kezdő időpontja fix (vízkereszt), a záró dátuma minden évben változik. Az idén február 14-ig, hamvazószerdáig tart. Hamvazószerda a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdete. Húsvétvasárnaptól kell visszaszámolni a vasárnapok kivételével 40 napot.

Hamvazószerda - 2024. február 14.

Húshagyókeddet hamvazószerda követi, mely az idén február 14. Minden évben mozgó dátum ez is, a legkésőbbi időpontja március 10-e lehet. Hagyományosan szigorú böjti nap, a húsvéti ünnepkör része. Innen indul - a vasárnapok kivételével - a 40 napos böjti időszak.

Torkos csütörtök

A magyar népszokás része, a farsanghoz kapcsolódó különleges nap a torkos csütörtök. A közelgő nagyböjt előtt, ezen a napon még bőségesen és a szokásosnál mohóbban fogyasztottak zsírban gazdag és a farsanghoz kapcsolható ételeket, például farsangi fánkot.

A hamvazószerdát követő napon (az egynapos → böjt után) a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök a neve.

ALON.hu összeállítás. Felhasználása engedélyhez kötött!

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.