Januárban 1,5 százalékkal nőttek a lakbérek

MTI

2024.02.17. 10:07

Februárban pedig már két vármegyeszékhelyen is átlépték a 200 ezer forintos átlagértéket a bérleti díjak.

Idén januárban az előző havi csökkenést követően újra emelkedtek a lakbérek: országosan 1,5, Budapesten 1,9 százalékkal lettek magasabbak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint a januári lakbérek éves szinten országosan 13, Budapesten 12 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 98, illetve 88 százalékkal emelkedtek.

Arra is kitértek, hogy 2024 januárjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó ingatlanok mindössze 4,5 százaléka volt családi ház. A múlt hónapban a fővárosban a hirdetések 45, országosan 46 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: számítottak arra, hogy a múlt év utolsó hónapjában látott havi szintű csökkenés után januárban ismét felfelé mozdulnak az albérletárak. Ez elsősorban a fizetések emelkedésének és az infláció visszahúzódásának, vagyis a reálbérek növekedésének köszönhető. A magasabb fizetésekből a bérbeadók is többet tudnak elkérni bérleti díjra - értékelte a friss adatokat a szakember.

A reállakbérek növekedése előbb-utóbb a befektetőket is visszacsábíthatja a lakáspiacra, ami középtávon a lakásárak emelkedésével is együtt járhat - tette hozzá Balogh László a közleményben.

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forint volt a bérleti díj, a legdrágább városrész a II. kerület 352 ezer forinttal. Második helyen áll az V., a harmadikon pedig az I. kerület 335 ezer és 300 ezer forintos bérleti díjjal. Továbbra is a legnagyobb albérletkínálattal rendelkező városrészek közé tartozik a XI. és XIII. kerület, előbbit 250 ezer, utóbbit 255 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte február közepén.

Februárban két vármegyeszékhelyen is átlépték a 200 ezer forintos átlagértéket a bérleti díjak: Székesfehérváron átlagosan 210 ezer forintot, Debrecenben pedig 205 ezer forintot kell fizetni annak, aki most albérletet keres.

A két nagyvárosban látott drágulás leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak - ismertette Balogh László az ingatlan.com közleményében.

.