Aktív betétgyűjtésbe kezdett Magyarországon a Revolut

MTI

2024.03.06. 15:17

A bank hazai ügyfelei, elszámolási vagy csalási jogvitáikat változatlanul külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik.

Aktív betétgyűjtésbe kezdett a litvániai székhelyű, Magyarországon határon átnyúló szolgáltatóként működő Revolut Bank, ám továbbra sem kér magyarországi leánybanki engedélyt, s így nem is csatlakozik a hazai betétbiztosítási rendszerhez. A bank hazai ügyfelei, elszámolási vagy csalási jogvitáikat változatlanul külföldön, litvánul vagy angolul intézhetik - hívta fel a figyelmet ismételten a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Minderre megoldást jelentene, ha a Revolut itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, az OBA betétgaranciájával végezné tevékenységét - fűzték hozzá.

A litván Revolut Bank UAB 2024 februári bejelentése szerint a továbbiakban - díjcsomagtól függően eltérő kamatozású - forint alapú betétet kínál magyarországi ügyfelei számára. A társaság (amelyik már évekkel ezelőtt megszerezte Litvániában a hazánkra is érvényes betétgyűjtési engedélyt) idén tehát immár ténylegesen is aktív betétgyűjtésbe kezdett Magyarországon.

A mostani üzleti lépése mellett egyelőre továbbra sem történt semmiféle változás a Revolut Bank jogállását illetően, vagyis fióktelepi tevékenységét sem kezdte meg, Magyarországon változatlanul határon átnyúló intézményként kínál elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat és immár betétet is. Ez azt jelenti, hogy nem az MNB, hanem székhelye szerint a tevékenységét engedélyező uniós tagállam, jelesül a litván jegybank felügyeli a fogyasztóvédelmi előírások betartását, míg - az intézmény méretére tekintettel - üzleti megbízhatóságát 2024. január 1-jétől az Európai Központi Bank ellenőrzi - ismertette az MNB.

Miközben itthon nincs előrelépés, a társaság - néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint - Franciaországban már fizikailag elérhető bankfiókok telepítését tervezi, mivel ezek megjelenése hozzájárulhat az ügyfélbizalom növeléséhez. Az MNB álláspontja szerint Magyarországon, a magyar ügyfelek esetében pontosan ugyanez volna a helyzet.

Mivel a Revolut Bank nem itthoni engedéllyel és tőkével, illetve nem az MNB által felügyelt leánybankként működik, kívül marad a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védőernyőjén is. Egy esetleges probléma esetén így nem a hazai, hanem a litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a mintegy 1 millió hazai Revolut ügyfél pénzéért. A litvániai betétbiztosító (DII) rendelkezésre álló vagyona ugyanakkor korábban és most is jelentősen elmaradt az OBA vagyonától, miközben a Revolut teljes ügyfélszáma meghaladta a 18 milliót - figyelmeztet az MNB.

Az MNB-nek nincs hivatalos információja a magyar ügyfelek fogyasztói jogainak érvényesüléséről, a számukra kedvező döntések arányáról. Határon átnyúló intézmény esetében ugyanis az uniós jog szerint a hazai pénzügyi felügyeletet "fogadó országként" csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg.

Ahogy azt az MNB korábban is hangsúlyozta, a Revolut Bank fióktelepként való működése erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört, azonban a hazai ügyfelek pénzeszközeinek védelmére továbbra is a litván betétbiztosítás szabályai vonatkoznának. Mindezek miatt a Revolut Bank a hazai ügyfelek iránti elköteleződését azzal erősíthetné meg, ha önálló magyar leánybankként működne, itthoni székhellyel és tőkeerővel, csatlakozva a magyar betétvédelmi rendszerhez.

.