Bérbe adható ingatlanokat keres a Fővárosi Lakásügynökség

MTI

2024.03.20. 20:01

Keresik azokat a budapesti ingatlantulajdonosokat, akiknek van üresen álló lakása és azt szívesen bérbe adnák a fővárosi önkormányzaton keresztül.

Bérbe adható ingatlanokat keres a Fővárosi Lakásügynökség, a kiadásra szánt magánlakások tulajdonosai szerdától jelentkezhetnek az ügynökségnél, amely ingatlankezelő szolgáltatást kínál az érdeklődő magánszemélyeknek.

Karácsony Gergely szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fővárosi Lakásügynökség megpróbálja a statisztikákból is ismert "rejtett tartalékot felhasználni" a lakhatási válság kezelésére. Kifejtette: viszonylag sok üresen álló lakás van Budapesten, de az albérletpiac "furcsasága" miatt ezek nagyon sokszor nem hasznosulnak. Egyszerre van tehát az albérletpiacon egyfajta pazarlás és hiány - mondta.

A főpolgármester közölte: szerdától keresik azokat a budapesti ingatlantulajdonosokat, akiknek van üresen álló lakása és azt szívesen bérbe adnák a fővárosi önkormányzaton keresztül. Ők a Fővárosi Lakásügynökségnél tudnak jelentkezni.

Karácsony Gergely elmondta: Budapesten - Európa számos nagyvárosához hasonlóan - nagyon súlyos lakhatási válság van, a főváros "sajnos az élen jár" az ingatlanárak növekedésében. Éppen ezért a fővárosi önkormányzat hosszas előkészítő munka után elkezdi a lakhatási válságot orvosolni hivatott programjának végrehajtását.

A főpolgármester emlékeztetett: a 2019-es választási programjában szerepelt ez a célkitűzés. Karácsony Gergely nagyon fontosnak nevezte, hogy növeljék az önkormányzati bérlakások arányát, hogy be tudják vonni a magántulajdonban lévő, üresen álló lakásokat a lakhatási válság kezelésébe.

Hozzátette, a fővárosi önkormányzatnak különösen fontos a hajléktalansággal kapcsolatos két közpolitikai cél: a kitörés segítése a hajléktalanságból, valamint a hajléktalanná válás megelőzése. Az előbbi érdekében rengeteg önkormányzati bérlakást, apartmanházat nyitottak meg hajléktalan emberek előtt, az utóbbi esetben pedig az egyik eszköz a fővárosi rezsitámogatás - mutatott rá Karácsony Gergely.

Elmondta, hamarosan megjelennek azok az európai uniós pályázatok, amelyek segítségével "az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját" tudja megvalósítani a főváros.

A lakásügynökség igazgatója, Kovács Vera - aki az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke is - közölte: a Fővárosi Lakásügynökség azoknak az eszközöknek az összessége, amelyekkel bővülhet a bérlők számára megfizethető lakásállomány.

A lakásügynökség ingatlankezelő csomagjára szerdától jelentkezhetnek a lakasugynokseg.budapest.hu oldalon a lakástulajdonosok - közölte.

Kovács Vera hozzátette, az ingatlanokat a lakásügynökség kezeli és adja majd bérbe, garantálva a tulajdonosok számára a rezsidíjak és a lakbér fizetését. Gyakorlatilag minden, a bérbeadással járó kockázatot át tudnak vállalni - jelentette ki, majd hozzátette: a tulajdonos a lakását az átadáskori állapotában veheti majd vissza az együttműködés lejártakor.

A lakásügynökség oldalán az olvasható, hogy 20-100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keresnek Budapest teljes területén.

Jelenlegi ajánlatuk a beköltözhető állapotú lakások tulajdonosainak szól, de hamarosan jelentkeznek a karbantartási, és felújítási ajánlataikkal is - írták.

A sajtótájékoztatón kérdezték Karácsony Gergelyt az illegálisan kihelyezett óriásplakátokról. A főpolgármester azt mondta: korábban is úgy fogalmazott, hogy ha valaki jogerős bírósági döntés ellenére sem veszi le a plakátját, akkor saját kezűleg vágja le azt. Hangsúlyozta: ennek a jogszerűtlen helyzetnek a felszámolásához jogszerű eszközöket kell alkalmazniuk.

Karácsony Gergely egy főpolgármester-jelölti vitára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: 2019-ben is vitára hívta a fideszes ellenfelét, aki akkor nem állt ki vele.

"Most kettő is van, úgyhogy én nagyon szívesen vitázok azzal a jelölttel, akit a végén valóban elindítanak a választáson. Viszont megvárnám ezzel, hogy Szentkirályi Alexandra, aki nyilvánvalóan nem fogja végigcsinálni ezt a kampányt, visszalép Vitézy Dávid javára, mert akkor lesz egy fair verseny. Akkor pontosan tudni fogják a választópolgárok, hogy Vitézy Dávid tulajdonképpen kit is képvisel" - fogalmazott Karácsony Gergely, majd hozzátette: természetesen nagyon szívesen áll minden vita elé.

.