Lélektani határon a budapesti albérletárak

MTI

2024.03.08. 17:58

A legnehezebb dolga a kutyásoknak van, miután a bérbeadók csupán 24 százaléka hajlandó négylábúakat engedni a kiadó ingatlanba.

A budapesti albérletpiacon az albérleti díjak a tavaly decemberi árszinthez képest idén februárra 5 százalékkal emelkedtek, az év második hónapjában az átlagos kínálati bérleti díj átlépte a 250 ezer forintos lélektani határt - közölte a Rentingo.com bérbeadó platform csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására a bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, 4,5 százalékra zárult a kínálati és a keresleti oldal közötti olló. A legnagyobb, 22 százalékos különbség 2022 szeptemberében volt a bérlők és a bérbeadók között.

A bérbeadó platform szerint a bérlők keresleti árszintjének emelkedése az év további részében is fennmaradhat, miután a gazdaságpolitika idei deklarált célja, hogy a reálbérek érdemben tovább növekedjenek. Ez pedig az albérleti díjak további trendszerű emelkedését jelentheti - írják a közleményben.

Az erősödő kereslet miatt a bérbeadók könnyebben találnak bérlőt, több jelentkező közül választhatják ki a számukra megfelelőt. Ez különösen hátrányosan érintheti a kisállattal költöző bérlőket, akik eleve kedvezőtlenebb pozícióból indulnak az ingatlanbérlésért zajló versenyben.

A Rentingo.com saját adatai alapján a legnehezebb dolga a kutyásoknak van, miután a bérbeadók csupán 24 százaléka hajlandó négylábúakat engedni a kiadó ingatlanba. Ennél valamivel szerencsésebbek a macskával költözők, velük a bérbeadók 27 százaléka írna alá bérleti szerződést - közölték.

A Rentingo.com bérbeadási platform és közösségi oldal, amely összeköti a bérbeadókat, a bérlőket és a szobatárskeresőket. Elsődleges célja, hogy átláthatóvá tegye a lakáskiadás folyamatát a hirdetés megfogalmazásától, a bérbeadó és bérlő bemutatkozásán és beazonosíthatóságán keresztül a bérleti szerződés megkötéséig.

.