Megalakult a Turisztikai Tanácsadó Testület

MTI

2024.03.12. 16:19

A testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját.

Kedden megalakult és megtartotta első ülését a Turisztikai Tanácsadó Testület, amely a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadó, konzultatív testületeként fog működni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

Üléseire a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben, negyedéves rendszerességgel kerül sor. A testület alakuló ülésére több mint 30 szakmai szervezet kapott meghívást, többek között a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Magyar Fürdőszövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács vagy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

A testület célja, hogy az ágazat szereplőitől érkező információkkal és javaslatokkal segítse a kormányzat munkáját, hogy a turizmussal és vendéglátással összefüggő, stratégiai jelentőségű kérdésekben minél megalapozottabb kormányzati döntések születhessenek. Ezzel is elősegítve a magyarországi turizmus lehetőségeinek hatékonyabb kihasználását és egyre gyorsabb fejlődését, egyúttal hozzájárulva ahhoz is, hogy Magyarország még vonzóbb úti céllá váljon a külföldi és belföldi turisták valamint üzleti utazók számára egyaránt.

A Nagy Márton vezetésével megtartott alakuló ülésen a résztvevők a turizmusra ható gazdasági folyamatok mellett áttekintették az ágazat legfontosabb kérdéseit, illetve a rövid és hosszútávon jelentkező kihívásokat.

A közlemény szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az alakuló ülésen hangsúlyozta: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja. Ígéretes, hogy a turisztikai fogyasztás kezd helyreállni, amelynek eredményeképp év elején 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, így az ágazat januári teljesítménye már felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A tárcavezető szerint ugyanakkor - szem előtt tartva a gazdasági növekedés helyreállítását - tovább kell növelni az ágazat versenyképességét és teljesítményét. Ebben számít a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakmai szervezetek partnerségére, értékes meglátásaira és javaslataira.

.