Népszerű italokat hívott vissza a Lidl és a Spar

MTI

2024.03.07. 21:48

A visszahívott termékek árát a Lidl és a Spar üzleteiben blokk nélkül is visszatérítik.

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres smoothie italt vont ki a forgalomból a Lidl Magyarország Bt. és a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Lidl a 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius - Gránátalma-acai terméket hívta vissza, a terméket a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG gyártotta.    

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG által gyártott Smoothie - Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből, 250 milliliteres, 2024. március 12. minőségmegőrzési idejű (EAN kód: 4000980546136) terméket von ki a forgalomból.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el.

A visszahívott termékek árát a Lidl és a Spar üzleteiben blokk nélkül is visszatérítik - közölte a hatóság.

A Nébih a honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg - olvasható a Nébih honlapján.

.