Tovább emelkedtek februárban a lakbérek

MTI

2024.03.12. 12:06

Havi szinten 1 százalékkal nőttek országosan és 1,1 százalékkal Budapesten - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint a februári lakbérek éves összevetésben országosan 11,6, Budapesten 11,3 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál 100, illetve 90 százalékkal emelkedtek.

Arra is kitértek, hogy 2024 első két hónapjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 4,2 százaléka volt családi ház. Idén január-februárban a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com kedden az MTI-nek eljutatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: idén februárban lélektani határt lépett át az albérletpiac, mert a 2015-ös szinthez képest megduplázódtak az országos bérleti díjak a KSH-ingatlan.com lakbérindex alapján. Budapesten ennél kisebb ütemű volt a drágulás, mert a fővárosban a 2015-höz képest 90 százalékkal kerülnek többe az albérletek. Ennek legfőbb oka, hogy a fővárosban már eleve magasabb szintről indultak el felfelé a bérleti díjak.

A szakember szerint az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok.

Az ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy március elején Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező városrészei közül a XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forint, a II. kerületben 335 ezer forint, míg a IX. kerületben 235 ezer forintért lehet kibérelni a lakóingatlanokat havonta. Mindössze négy olyan kerület - a X., a XV., a XX. és a XXI. - van, ahol 200 ezer forint alatt maradnak az átlagos lakbérek, itt 170-192 ezer forint a jellemző.

A vármegyeszékhelyek közül Szegeden, Debrecenben és Miskolcon a legszélesebb a választék albérletekből, ám az árak jelentősen eltérnek egymástól. Szegeden 135 ezer forint, a debreceni kiadó lakásoknál 200 ezer forint, a borsodi vármegyeszékhelyen pedig 100 ezer forint az átlagos lakbér. Székesfehérvár számít a legdrágább vármegyeszékhelynek, 210 ezer forintos összeggel, míg Győrben, Veszprémben és Tatabányán 150-180 ezer forintért kínálják a kiadó lakásokat - olvasható az ingatlan.com közleményében.

.