Félrevezethette a City Taxi a fogyasztókat a GVH szerint

MTI

2024.04.23. 11:13

Azt a benyomást keltik a fogyasztókban, hogy a vállalkozás által alkalmazott "árgarancia" egyedülálló, és azt önkéntes alapon nyújtja, holott azt jogszabályi előírás alapján kell biztosítania.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

Kifejtették, a City Taxi 2024. január 10-től olyan állításokkal népszerűsíti a vállalkozását, amelyek "a magyar" jelző - többlettartalom nélküli használatával - valószínűsíthetően megtévesztik a fogyasztókat. Továbbá valószínűsíthetően azt a benyomást keltik a fogyasztókban, hogy a vállalkozás által alkalmazott "árgarancia" egyedülálló, és azt önkéntes alapon nyújtja, holott azt jogszabályi előírás alapján kell biztosítania.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítását indokolja, hogy ezeket többek között országos rádióadón is hirdette - emelték ki a közleményben.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - hangsúlyozta a GVH közleményében.

.