Mint például árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.
A medvehagyma - vagy más néven vadfokhagyma - gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.
Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.
Levelét zöldköretként, de ízesíthetjük vele a húsos ételeket, pl. a fasírtot, a salátákat, a főzelékeket, a köreteket vagy a leveseket is.
Apróra vágva tehetjük pogácsába, vajas kenyérre vagy akár szendvicsbe is.