Hamarosan a postákon is lehet készpénzt felvenni

MTI

2024.04.04. 18:54

A havi ingyenes 150 ezer forintról van szó.

Jelentősen bővülhet a lakossági készpénzfelvétel elérhetősége, havonta 150 ezer forintot a postákon is lehetséges lesz felvenni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek, hogy 2014 februárjától a lakosság havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentesen vehet fel készpénzt a bankautomatákból. Annak érdekében, hogy az állampolgároknak minél szélesebb körben legyen lehetősége élni az ingyenes készpénzfelvétellel, a Nemzetgazdasági Minisztérium módosító indítványt nyújtott be. A javaslat arra irányul, hogy a jövőben a postákon is elérhetővé váljon az ingyenes készpénzfelvétel.

A pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/7730. számú törvényjavaslathoz a Nemzetgazdasági Minisztérium olyan módosító indítványt nyújtott be az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága felé, amely a lakosság számára lehetővé teszi, hogy a jövőben a bankjegykiadó automaták mellett a postai ügyfél-kiszolgálási pontokon is ingyenesen felvehető legyen havonta két alkalommal, összességében legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénz. A szolgáltatás a Posta elszámoló központot működtető intézmény által üzemeltetett POS-terminál útján válik elérhetővé - áll a közleményben.

A kormány döntése értelmében 2023 júliusától van lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, legfeljebb 40 ezer forintos értékben, így a jelenlegi módosítás tovább növelheti a készpénzfelvétel lehetőségét, ezáltal segítve és javítva azon településeken élők helyzetét és életminőségét, ahol nem elérhető bankautomata, de posta működik - írta az NGM.

.