Idén 30-40 százalékkal növekedhet a jelzáloghitelpiac

MTI

2024.04.06. 13:00

Az erősödő hitelpiaci aktivitás az ingatlantranzakciók számában is emelkedést hozhat 2024-ben.

A Duna House pénzügyi közvetítője, a Credipass várakozása szerint a jelzáloghitelek volumene idén mintegy 30-40 százalékkal, 750-850 milliárd forintra emelkedhet - tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A Credipass becslése szerint a bankok 90 milliárd forint értékben helyeztek ki jelzáloghitelt márciusban, így az első negyedéves volumen a tavalyi év azonos időszakához képest duplájára, 257 milliárd forintra ugrott, amely 2022 harmadik negyedéve óta a legmagasabb érték.

A márciusban kihelyezett lakáshitelek közel ötödét az államilag támogatott hitelkonstrukciók, míg 80 százalékát piaci lakáshitelek teszik ki - írták.

A növekedés mögötti tényezők közül a javuló gazdasági környezetet, az otthonteremtési támogatásokkal elérhető kedvezőbb hitelkonstrukciókat, valamint az alacsonyabb kamatokat emelték ki.  

A decemberben kifutó állami támogatások jelentősen erősítették a januári adatokat, de a februári bővülés részben már az új támogatások iránti aktív érdeklődésnek is köszönhető - idézte a közlemény Fülöp Krisztiánt, a Credipass magyarországi vezetőjét.

A márciusi jelzáloghitelezési adatok megerősítik a pénzügyi közvetítő korábbi, 2024-re szóló, havi átlagos 70 milliárd forintos előrejelzését - tette hozzá.

A Credipass várakozása szerint az erősödő hitelpiaci aktivitás az ingatlantranzakciók számában is emelkedést hozhat 2024-ben.

.