Lakcímbejelentés: Lehet gazdasági épület, fészer, présház vagy konténer is a lakcím

MTI

2024.04.20. 09:57

Olyan ingatlanokba is be lehet jelentkezni, amelyek az építési követelmények szempontjából nem minősülnek lakásnak.

A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak - tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel.

A BM állásfoglalása szerint olyan ingatlanokba is be lehet jelentkezni, amelyek az építési követelmények szempontjából nem minősülnek lakásnak, illetve amelyek olyan területen fekszenek, ahol a helyi szabályozás lakóépületek építését nem teszi lehetővé - írták.

Magyarországon sokan kényszerülnek olyan ingatlanban élni, amelynek besorolása nem lakás, hanem például üzlethelyiség, külterületi, zártkerti ingatlan, és amelynek műszaki adottságai nem felelnek meg az építési szabályoknak.

A bejegyzett lakcím hiánya hátrányos az érintettek számára. Lakcímkártya kell hivatalos ügyek intézéséhez, a körzeti orvosi ellátáshoz, a gyermek iskolai elhelyezéséhez. Aki településszintű lakcímkártyát igényel, azt hátrányos megkülönböztetés érheti a munkaerőpiacon. További probléma, hogy a lakcím bejegyzésének elutasítása sokszor csak szóban történik, írásba foglalt elutasító határozat nélkül pedig a döntést nem tudják megtámadni bíróságon. Mindezek miatt fordult az Utcajogász 2023 októberében a BM Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához.

A BM állásfoglalása szerint lakcímbejelentés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy milyen egy ingatlan besorolása, hol fekszik, vagy milyenek a műszaki adottságai. A címképzést az épület tényleges létezéséhez kell kötni függetlenül attól, hogy az szerepel-e az ingatlan-nyilvántartásban, illetve, hogy milyen az épület jelleg, így tehát lehet akár gazdasági épület, fészer, présház vagy konténer is. Ha valaki a lakcím létezését igazolni tudja, akkor a jegyzőnek vagy a kormányablak ügyintézőjének a lakcímet nyilvántartásba kell vennie és ki kell adnia a lakcímkártyát. Ha pedig a kérelmet elutasítja, erről írásbeli, indoklással ellátott határozatot kell hoznia a BM állásfoglalása szerint.

Az Utcajogász azt javasolja az ilyen lakcímbejelentési problémákkal küzdőknek, hogy ügyintézéskor mutassák be a BM állásfoglalását, és ha elutasítják kérelmüket, fontos, hogy írásban tegyék, ugyanis csak akkor lehet bírósághoz fordulni. A kereset megfogalmazásában az Utcajogász segít ügyfeleinek - írták.

.