Taxisokat ellenőrzött a rendőrség

MTI

2024.04.09. 10:30

Volt olyan taxis, aki nem hitelesített taxiórát használt.

A budapesti rendőrök április első hétvégéjén 166 taxisofőrt ellenőriztek, egy sofőrt elfogtak, aki kábítószer hatása alatt, jogosítvány nélkül, kétszeres eltiltás ellenére vezetett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte kedden a police.hu oldalon, hogy egy másik sofőr szintén az eltiltás hatálya alatt vezetett, ruházatában pedig drog fogyasztására utaló, anyagmaradvánnyal szennyezett csövet találtak. A rendőrök előállították mintavételre, ami pozitív volt - tették hozzá.

Három személyszállító az előre meghatározott tarifánál jóval többet számlázott: menet közben átváltották az órát, hogy az a végén magasabb összeget mutasson. A tarifázással két sofőr a jogszabályban meghatározott 440 forint/kilométer helyett 880 forinttal számolt, egy pedig menet közben 3500, majd 5500 forint/kilométer díjra váltotta át a számlálót.

További kilenc járművezető nem tudta a helyszínen igazolni, hogy engedéllyel nyújt szolgáltatást.

Egy esetben az autóban nem hitelesített taxiórát használtak, az egyik sofőr szabálytalanul fordult meg, kettő engedélyének lejárt az orvosi érvényessége.

Négy esetben intézkedtek még elsőbbségadás elmulasztása miatt a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél, lejárt műszaki engedély és biztosítás hiánya miatt.

Egy személyszállítóval és utasával szemben biztonsági öv használatának elmulasztása miatt közigazgatási bírságot szabtak ki a rendőrök, valamint a vezetővel szemben gyermekbiztonsági berendezés használatának elmulasztásáért háromrendbeli szabálysértési feljelentést tettek.  

A rendőrök az akció közben hét, záróvonalat átlépő sofőrrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot - áll a közleményben.

.