A női energiákra összpontosítanak az idei Gourmet fesztiválon

MTI

2024.05.06. 17:55

Egyre több nő vállal komoly szerepet a sokáig férfiak uralta magyar gasztronómiában.

A kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők kerülnek főszerepbe az idei MBH Bank Gourmet fesztiválon, amely több mint 100 kiállítóval - köztük mintegy 50 étteremmel és cukrászdával - és gyereknapi meglepetésekkel várja a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison - közölték a szervezők a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Nemes Richárd főszervező elmondása szerint a Gourmet idén is követi a megbízható "alapreceptet": bemutatja Magyarország gasztronómiai felhozatalát, megspékelve egy friss és aktuális témával, amely idén a női energia lesz.

Határozott előrelépés mutatkozik ugyanis abban, hogy egyre több nő vállal komoly szerepet a sokáig férfiak uralta magyar gasztronómiában - jegyezte meg.

Mivel a Gourmet utolsó napja ezúttal éppen gyereknapra esik, ekkor a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a fesztiválra. Számos kiállító készül a gyerekek számára meglepetésekkel - például robbanócukros minimacaronnal -, a Gourmet Akadémia vasárnapi workshopjai pedig a fiatalokat is megszólítják majd.

Nemes Richárd kiemelte azt is, hogy a legjobb vidéki és budapesti éttermek meghívása mellett a szervezők nem kizárólag a hazai fine dining gasztronómiát szeretnék bemutatni, hanem a magas színvonalú bisztrókat, nemzetközi konyhákat is.

Idén kiállít két pékség is, mellettük természetesen megjelennek a legjobb cukrászdák, pincészetek - mondta el a főszervező, az izgalmas ételkínálaton túl kiemelve a változatos italmenüt, a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig.

Újdonság, hogy a legtöbb kiállítónál lesz legalább egy pénztárcabarát étel - jelezte.    

Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy idén 13. alkalommal adnak otthont "Magyarország kedvenc gasztrofesztiváljának".

A Gourmet idei nagykövetei Ormós Gabriella, a Kovászlabor blog és a Jenői pékség alapítója, Fekete Zsóka, a Fekete Zsóka mangalicafarm tulajdonosa és Ötvös Zsuzsa gasztroblogger, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje lesznek.

M. Horváth Veronika, a Gourmet Akadémia főszervezője elmondta, hogy a workshopok többségét ebben az évben női szakemberek tartják.

Ormós Gabriella például a gyakorlatban is bemutatja kovászolás titkait, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készít rántott húst, míg Ötvös Zsuzsanna témája a vegán cukrászat és a fine dining kapcsolata lesz, de a "női energiákat" erősíti majd Stahl Judit, és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is - közölték a szervezők.

A rendezvény teljes programja a gourmetfesztival.hu linken érhető el.

.