Harminc százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

MTI

2024.05.14. 19:11

Az elmúlt időszakban teljesen átalakult a szakképzés.

Mintegy harminc százalékkal emelkedett a szakképzésbe jelentkezők száma 2020 óta - mondta újságíróknak a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára kedden Nyíregyházán.

Pölöskei Gáborné a Nyíregyházi Szakképzési Centrum fejlesztését célzó projekt nyitórendezvényén kifejtette, a szakképzés dinamikusan követi azokat az elvárásokat, amelyeket a gazdaság támaszt. Az elmúlt időszakban teljesen átalakult a szakképzés és lépést tud tartani a folyamatosan fejlődő ipar igényeivel.

A helyettes államtitkár hozzátette, a képzési környezet megújítására is szükség van, ami egyaránt igaz a gépekre és eszközökre vagy éppen a tanműhelyekre.

Úgy fogalmazott, minőségi képzett munkaerőre van szükség. Ehhez pedig a tananyagot és a módszertant is át kellett alakítani a kor szellemének megfelelően. Azt mondta, az igényeket a gazdaság szereplői fogalmazták meg, akik az oktatásban is szerepet vállaltak.

"A tartalmat és a módszertant folyamatosan fejleszteni kell, amibe bele tartozik a projektoktatás és a digitális tananyagok beépítése a tanításba, ami jelenleg komoly kihívás" - emelte ki a helyettes államtitkár. Hozzátette, ennek a kihívásnak a kezelésében számít az egyetemek segítségére is, hiszen az "egyetem és szakképzés kapcsolata ma már szinte elválaszthatatlan".

Pölöskei Gáborné emlékeztetett, 2020 óta közel a duplájára nőtt a szakképzésben dolgozó tanárok és oktatók bére. Emellett folyamatos továbbképzésekkel segítik munkájukat.

A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program lehetővé teszi azt, hogy a diákok tanulási környezetét is fejlesszék. "Fontos, hogy olyan eszközökön tanuljanak a gyerekek, amelyek valóban a 21. századi oktatást tudják szolgálni" - fogalmazott nyitóbeszédében Pölöskei Gáborné.

Kiemelte, a programra országosan 96 milliárd forintot költ a kormány. Ebből a forrásból a Nyíregyházi Szakképzési Centrum 4,6 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítésért felelős helyettes államtitkára a projektnyitó rendezvényen azt mondta, az oktatás eredményessége csak úgy várható el, ha azokhoz az infrastrukturális feltételek biztosítva vannak. Hozzátette, a fejlesztési forrásokat úgy kell felhasználni, hogy a lehető leggazdaságosabb üzemeltetést tegye lehetővé.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, a beruházással tovább emelkedik a megyeszékhely szakképzési színvonala. Kiemelte, a városban öt nagy külföldi cég fektet be, ezekből a beruházásokból kettő jövőre már elkezdi a termelést.

A 4,6 milliárd forintos forrásból a Nyíregyházi Szakképzési Centrum négy szakképző intézménye részesül. A projekt részeként épületeket, tanműhelyeket és tornatermeket újítanak fel. Emellett modernizálják három kollégium berendezéseit valamint 12 ezer eszközt is beszereznek.

.