Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.

MTI

2024.05.29. 14:02

Szeretjük a szerencsejátékokat.

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.

A társaság EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatója 39,5 milliárd forintra nőtt. Az előző évhez képest az éves árbevétel 19,1 százalékkal, a nyereményekkel csökkentett tiszta játékbevétel 14 százalékkal emelkedett. Tavaly naponta átlagosan mintegy 2 milliárd forint nyereményt fizetett ki a játékosoknak a nemzeti lottótársaság, éves szinten összesen 706 milliárd forintot.

A Szerencsejáték Zrt. árbevételének kevesebb mint háromnegyedét a földi értékesítést végző csatornák együttes forgalma tette ki, ez a bázisévhez viszonyítva 14 százalékos növekedés. Az interaktív értékesítési árbevételek jelentősen, 28,7 százalékkal emelkedtek, ami ismét új rekordnak számít.

Mager Andrea elnök-vezérigazgató a közlemény szerint kiemelte: tavaly mindhárom játékkategória kétszámjegyű növekedést produkált. A sorsjegyek 14 százalékos, a sportfogadások 23 százalékos bővülést értek el, a számsorsjátékok pedig mintegy 15 százalékos emelkedéssel zártak 2022-höz képest.

Tavaly ünnepelte karitatív sorsjegyértékesítési hálózatának 20 éves fennállását a cég, amely élen jár a fogyatékossággal élő, illetve megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában, a vállalat munkatársainak 10 százaléka megváltozott munkaképességű. A társaság az eszköz- és termékfejlesztések mellett 2023-ban elhatározta, hogy látássérült munkavállalók alkalmazási lehetőségét is megvizsgálja - jelezték.

.