Belassult az ingatlanpiac májusban

MTI

2024.06.13. 14:11

z év közepén nem szokatlan a forgalom csökkenése.

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023 azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő saját becslése szerint májusban alig 11 ezer tranzakció zárult le, ami 2 százalékos lassulást jelez az előző hónaphoz képest, az év első 5 hónapjában pedig több mint 50 ezer lakóingatlan cserélt tulajdonost.

Az árak emelkedése ingatlantípusonként és régiónként eltérő, a téglaépítésű ingatlanok az ország keleti részén, a panellakások nyugaton drágultak inkább.

A fővároson belül is eltérően alakulnak az árak, a panel mindenütt drágább, a téglaépítésűek viszont Budán 2 százalékkal olcsóbbak lettek éves összevetésben. Ennek megfelelően az alkulehetőség is kétszeres a pesti oldalhoz képest, vagyis csaknem 6 százalék volt májusban. A közleményben jelezték, hogy a budapesti vevők majdnem 40 százaléka befektetési céllal vásárol ingatlant.

Az év közepén nem szokatlan a forgalom csökkenése, tehát az éves előrejelzéseken sem kell változtatni a kereslet visszaesése miatt - írja a Duna House, amely továbbra is arra számít, hogy idén az év végéig 110-130 ezer ingatlan tulajdonosa változhat belföldön.

.