Egyre többen használják az eÁFA-rendszert

MTI

2024.06.24. 10:56

2024. július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is a rendszer keretein belül.

Folyamatos növekedést mutat az eÁFA rendszer használata, amellyel "élesben" január 1-jétől van lehetőség a havi és a negyedéves áfa bevallására - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Izer Norbert kiemelte: ez a lehetőség is csökkenti az adminisztrációs terheket, és fehéríti a gazdaságot, ami az egyik legfőbb célja a kormányzati intézkedéseknek.

Az eÁFA-rendszerben idén június 20-ig több mint 60 ezer adózót regisztráltak, a felületre több mint 195 ezer alkalommal léptek be. A január 1-jei indulás óta máig 6128 bevallás érkezett be a rendszeren keresztül a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV). Az eÁFA rendszert használók számának növekedése pozitív tendenciát mutat - emelte ki.

Az államtitkár közlése szerint a NAV folyamatosan dolgozik a rendszer finomhangolásán, új funkciókat tartalmazó fejlesztésén, amelyek közül kiemelendő, hogy 2024. július 1-jén lehetővé válik az önellenőrzés is az eÁFA rendszer keretein belül. A NAV ezzel is igyekszik könnyebbé, felhasználóbarátabbá tenni az eÁFA webes felületét - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy továbbra is van lehetőség az Általános Nyomtatványkitöltő Program (ÁNYK) használatára, ám az eÁFA rendszer az ÁNYK-hoz képest számos előnyt kínál. Az új webes felületen a gazdálkodó a NAV által az adó megállapításához rendelkezésére bocsátott adatokat kiegészítheti, módosíthatja, és a bevallástervezetet ugyanezen a felületen bevallásként jóvá is hagyhatja.

Izer Norbert ismertetése szerint továbbra is választható a gép-gép kapcsolaton keresztül teljesített bevallás is. Aki ezt a lehetőséget választja, mentesül az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától, de legkésőbb az esedékességétől számított 15 napon belül nyújtja be. A bevallást az eÁFA rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, így mentesülnek az áfabevallás M-lapjának kitöltése alól.

Ezek a kormányzati intézkedések az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a gazdaság fehérítését is szolgálják. 2010 óta az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést, az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke 40 százalékról 35 százalékra csökkent - írta az államtitkár.

Kifejtette, az új eÁFA rendszer kidolgozása szintén része volt a kormány célkitűzésének a vállalkozóbarát adózási környezet megteremtésében. Az egyszerűsítések egyúttal jelentős szerepet játszanak Magyarország versenyképességének további erősítésében is azzal, hogy papír alapú helyett egy egyszerűbb webes megoldást kínálnak.

A július 1-jén induló magyar uniós elnökség legfontosabb célja az európai versenyképesség javítása, így az eÁFA rendszer napokon belül élesedő továbbfejlesztése is jól illeszkedik az uniós szintű fejlesztési irányokhoz - közölte Izer Norbert.

.