Veszélyes kártevőkkel érkezhetnek haza a külföldön nyaralók

MTI

2024.06.10. 19:07

Szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy növényeket, magokat, gyümölcsöket senki ne hozzon haza az Európai Unión kívüli nyaralásból.

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket, ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.

A szervezetek az MTI-nek hétfőn eljuttatott közös közleményükben kiemelték, hogy ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

Az elővigyázatosság azért is fontos, mert a messzi tájakról az országba olyan növényi károsítókat lehet behurcolni, amelyek ellen nem lehet védekezni. Vagy azért, mert nincs még ellene hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Ráadásul invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Ez a tanúsítvány ugyanis azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel - olvasható a szakmai szervezetek közös közleményében.

.