Számos szabálytalanság a strandokon és fagyizókban - 11 vendéglátóhelyet bezártak

MTI/alon

2025.07.29. 18:03

Több száz strandbüfét és fagylaltozót ellenőrzött az NKFH a nyár első hónapjában. A vizsgálatok súlyos higiéniai problémákat tártak fel: 953 kg élelmiszert kellett kivonni, 11 vendéglátóhelyet bezártak.

Jelentős szabálytalanságokat talált az NKFH a nyári szezonban

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) fokozott nyári ellenőrzései során több száz strandbüfét és fagylaltozót vizsgált meg az országban. A cél: feltárni, mennyire felelnek meg a vendéglátóhelyek az élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásoknak.


Közel 500 vendéglátóhelyet ellenőriztek

Az országos akció során:

  • 292 fagylaltozót

  • 197 strandbüfét ellenőriztek az NKFH és a kormányhivatalok munkatársai.

A vizsgálatok szerint a legtöbb probléma a higiéniai előírások be nem tartásából adódott.


Gyakori hiányosságok: kézmosási lehetőség, mosogatás, személyi alkalmasság

A feltárt problémák között szerepelt:

  • az egységek 15,7%-ánál hiányzott a kézmosási lehetőség vagy a higiéniai eszközök (kézfertőtlenítő, papírtörlő),

  • több helyen a mosogatás technikai feltételei sem voltak megfelelőek,

  • 9,7%-uk alkalmazott olyan munkavállalót, aki nem rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással.


11 vendéglátóhelyet zártak be ideiglenesen

A legsúlyosabb szabálytalanságok:

  • túlzott zsúfoltság,

  • rovarmaradványok a fagylaltos edényekben,

  • szennyezett hűtőpultok,

  • élelmiszerektől idegen tárgyak tárolása.


Jelölési hibák és dokumentációs hiányosságok

A vizsgált helyek 9,1%-ában:

  • nem tüntették fel megfelelően az allergéneket vagy a mesterséges színezékeket.

Több esetben előfordult:

  • jelöletlen, nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazása,

  • hiányos dokumentáció.

Ennek következményeként:

  • 285 tételnyi,

  • összesen 953 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.


Folyamatos ellenőrzés a nyár hátralévő részében is

Az NKFH hangsúlyozta:
a tapasztalatok rámutatnak, hogy kulcsfontosságú a higiéniai szabályok szigorú betartása, a dolgozók egészségügyi alkalmasságának ellenőrzése, valamint a fogyasztók pontos tájékoztatása.

A hatóság jelezte: az ellenőrzések a nyár végéig folytatódnak a fogyasztók védelme és az élelmiszerlánc biztonsága érdekében.

.