Hirdetés

Mit tegyünk, ha már van egy nyuszink - Hol tartsuk, mivel etessük?

Húsvét

alon.hu

2020.04.11. 06:47

Minden, amit a nyúltartásról tudni kell.

Hirdetés

Húsvétkor rengeteg nyúl kerül az ünneplő családokhoz a gyerekek nagy örömére. Néha azonban a szülők felelőtlenül vásárolnak gyermekeik számára élő állatot ajándékba. Ha már van egy nyuszink – még ha pár napra is –, akkor nem árt néhány dologra odafigyelnünk az állat tartásával kapcsolatban.

Hol tartsuk a nyuszi?

A kisállatokat tarthatjuk bent a lakásban vagy kint a kertben, de minden esetben legyen egy saját helyük, ami elég nagy ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak benne. Emellett fontos, hogy legyen egy búvóhelyük is, ahol biztonságban pihenhetnek. A benti nyulakat tarthatjuk puha törölközőkön vagy darabokra tépett papíron, a kertiek alá pedig helyezhetünk forgácsot, szalmát vagy szénát. Fontos, hogy a szennyezett almot rendszeresen eltávolítsuk.

A lakásban mindig a leghűvösebb (15-21°C) és legszárazabb helységben legyen a nyuszi helye. Ha kedvencünket elengedjük a lakásban, akkor jobb szemmel tartanunk, mert a nyuszik imádnak rágni és ásni, így könnyen kárt tehetnek a bútorokban és a szőnyegekben. 

A kinti nyuszikat védeni kell a huzattól, széltől és a beverő esőtől. Ha nagyon alacsony a hőmérséklet, akkor vastagon tegyünk alájuk szalmát, a ketrec elejét pedig takarjuk le egy pléddel éjszakára, így megakadályozhatjuk, hogy kihűljenek. Emellett fontos, hogy a kinti nyulakat mindig úgy helyezzük el, hogy az árnyékban is tudjanak vonulni. A ketrecet ne tegyük ki a tűző napfényre, ha a nyulak nem tudnak kijönni belőle, mert könnyen túlhevülhetnek. 

Mivel etessük a nyulat?

Kedvencünk étrendjének alapja legyen fű vagy jó minőségű réti széna, amelyből bármikor dézsmálhat. A leveles növények is fontos részét képezik a nyúl étrendjének, mindennap adjunk ezekből is, például brokkolit, káposztát, cikóriát, petrezselymet, vízi tormát, zellerlevelet, sóskát, bazsalikomot és más fűszernövényeket. A nyuszi szívesen fogyasztja a vadon termő növényeket is, például a földi szedret, a tyúkhúrt és a gyermekláncfüvet. A gazdiknak azonban, nem szabad elfeledkezniük a növények megmosásáról sem.

Érdemes azokat a nyúltápokat előnyben részesíteni, ahol egységes pelletek vannak, így minden egyes falat a megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat.

Gyümölcsöket csak jutalomfalatként és korlátozott mennyiségben adjunk kedvencünknek. A nyuszik szívesen rágcsálnak, ezért adhatunk gallyakat is nekik. Az általános szabály az, hogy olyan fákról származzanak az ágak, amelyeknek a gyümölcsét mi is megesszük, ilyen például az alma, a körte és a szilva.

A nyulakat is oltani kell

A nyuszikat rendszeresen oltani kell a nyulak vérzéses betegsége (RHD) és mixomatózis ellen. Mindkét vírusos betegség gyorsan elhulláshoz vezethet a nem oltott állatoknál, és a kialakult betegség kezelésére egyik esetben sincs specifikus gyógymód. A kombinált mixomatózis-RHD vakcina már öt hetes kortól adható. Mindkét betegség ellen véd, évente kell ismételni. 

Ne hagyjuk unatkozni a nyuszit

A nyulak figyelmét le kell kötni, játékokat kell nekik adni, különben unatkozni fognak. Ez könnyen megoldható és nem kerül vagyonokba. Mindenféle hétköznapi eszközt be tudunk vetni: virágcserepeket, dobozokat vagy csöveket. A nyulakat meg lehet tanítani akadályt ugrani, de akár még egy agility pályán is végigmennek, úgy, mint a kutyák

.