Március 22. A víz világnapja - Tíz jel, hogy nem fogyaszt elegendőt belőle

Ivóvíz

alonmedia.hu

2021.03.22. 10:27

A test minden szervének megfelelő működéséhez szükséges a folyadék. Az ivóvízzel kiválóan tudjuk pótolni.

Az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította, hogy ráirányítsa a figyelmet a víz, az életben betöltött rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepére.

Számunkra természetes, hogy mindig tiszta, iható ivóvíz folyik a csapból. De ha már ennyire természetes, élünk is vele? Elegendőt fogyasztunk belőle? 

Szomjunk oltására, nincs is jobb, mint egy pohár ivóvíz. Szervezetünk 65-75 százaléka víz, oldószerként, nyersanyagként szolgál. A vizet sem a kávé, sem az üdítőitalok vagy a tea nem tudja úgy pótolni. Ennek ellenére mégis túl sokan vannak olyanok akik, nem isznak naponta elegendő vizet pedig elérhető lenne. Most felsorolunk tíz jelet és ha ezt tapasztalja magán, akkor valószínűleg Ön sem iszik elegendő vizet minden nap.

Tíz jel, hogy nem iszik elég vizet

 

Ha száraz a szája

Nyilvánvaló érzésen túl, hogy szomjas, még ha túl ragadósnak is érzi a száját, feltétlenül szüksége van valamilyen folyadékra. A cukros italok átmeneti megoldást jelentenek, de hosszú távon nem elegendőek. Az ivóvíz megnöveli a nyálkahártyát a szájban, torokban és szinten is tartja, ill. hidratálja önt.

Száraz a bőre vagy sok a pattanása?

A legnagyobb érzékszervünk a bőrünk és természetes, hogy állandóan hidratálnunk kell. Valójában a száraz bőr a legkorábbi jele annak, hogy dehidratáltak vagyunk, ami sokkal nagyobb problémához is vezethet. A vízhiány verejtékhiányát is jelenti, így a testünkben felhalmozódó felesleges anyagok felhalmozódását is okozhatja. Ha például sok a pattanása? Erre is jó megoldás, ha több folyadékot, leginkább még több vizet iszik.

Ha a szeme is száraz

A vízhiány nem csak a száj, a torok, vagy a bőr szárazságát jelenti. Sokszor száraz, kivörösödött a szeme? Ez is vízhiányra utal. Víz nélkül a könnycsatornák is kiszáradnak. Mi történik, ha nem tud sírni? Nem is gondolja, de sokkal többet árthat a szemének a vízhiánnyal, mint gondolná!

Hátfájás, derékfájás gyötri vagy esetleg ingerlékeny?

Az emberi test 60-75%-a víz. Szervezetünk helyes működése a kellő mennyiségű víztől is függ. Testünk hidratálásával tudunk megfelelően mozogni, futni, sétálni, ugrani. Az ízületek kenőanyaga az ízületi folyadék, amely elősegíti, hogy a csontok könnyebben mozduljanak el egymáson. Az ízületi porc is magas folyadéktartalmú. Vízhiány esetén nő a súrlódásos károsodás, az ízületi kopás. A csigolyák közötti porckorongok vízhiányos állapota hátfájást, derékfájást eredményeznek.
De túlzott ingerlékenységet, fejfájást is sokszor a vízhiány okozza.

Ha izomtömege csökken

Izomtömeg csökkenés is jelezheti a folyadék hiányt. Megfelelő mennyiségű vízivás edzés előtt, alatt és után csökkenti az esetleges izomfájdalom vagy gyulladás kialakulását.

Nem fogyaszt elegendő vizet: ha fáradt, ha gyakran érez éhségérzetet, ha allergiás, ha túlságosan megszomjazik >>>

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.