Mit is jelent az, hogy a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította október 15-ét?

2015.11.15. 08:25

A kormány a pénteki párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére november 15-ét, vasárnapot nemzeti gyásznappá nyilvánította. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny szombati számában jelent meg.

A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni.

Mit is jelent az, hogy a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította október 15-ét?

Katonai tiszteletadással félárbócra eresztetik Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2015. november 15-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvényben meghatározott középületekre zászlóhasználat esetén gyászlobogót kell kifüggeszteni, lobogóhasználat esetén Magyarország lobogóját és az európai uniós lobogót félárbocra kell ereszteni.

Mit is jelent az, hogy a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította október 15-ét?

Orbán Viktor miniszterelnök és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (középen j-b) 2015. november 15-én az Országház előtti Kossuth Lajos téren. MTI Fotó: Mohai Balázs

A rendelet kihirdetése napján, 21 órakor lép hatályba - olvasható a Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be az M1 aktuális csatornán, hogy a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

A péntek éjjeli merényleteknek 129 halálos áldozata van, 352-en megsebesültek. A több helyszínen elkövetett támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

.