Park-teszt: körbejártuk Szombathely zöld területeit

2013.05.05. 15:52

A teljesség igénye nélkül.


A teljesség igénye nélkül, a legnagyobbakat szem előtt tartva látogattuk Szombathely parkjait. Hétből alig akadt minden tekintetben rendes könnyezettel rendelkező, van, ami a kritikán aluli szinten virít a belvárosban. Pedig itt a jó idő, egyre többen kapcsolódnak ki a szabadban. Szubjektív parknézegető vélemény következik.


Fák, bokrok, jobb esetben virágágyások és sétáló utak. Szemetesek, szobrok, emlékhelyek, játszóterek. Rengeteg szempont, mégis az összkép az, amitől betesszük a lábunkat egy parkba vagy sem. Vasárnap délelőtt legtöbb helyen a szombat esti bulira való bemelegítés nyomaira bukkantunk, a legtöbb helyen cigarettacsikkek és pezsgősüvegek kiáltottak nemet a nyugalom belvárosi szigetein. Akadt ahol a hatalmas fű és az igénytelenség okozott megrökönyödést, szerencsére volt pozitív csalódás is.


1. Pelikán- park

Évekkel ezelőtt a lefejezett pelikán-szobortól volt híres, a helyzet mára sem javult. A félbetört madár ott ragadt a park közepén, üvegszilánkok és szemétkupacok között. Mind közül talán ez a legmegdöbbentőbb. A fű néhol térmagasságig ér, a pitypangerdő közepén felfedezhetőek az egykori virágágyások nyomai, de a színes lakóiról jobb, ha nem ejtünk szót. A park csak saját felelősséggel látogatható- olvasható egy táblán, értik ezt arra, hogy óriás platánok meredeznek a pihenőkre. De ha lehet, mi pont nem a fák általi veszélyre használnánk a figyelmeztetést. A park oldalán lévő hotelnek sem tehet túl jót egy ilyen környezet.

Értékelés: 3/10


2. Gayer- park

A Savaria Karneválon a gyerekektől hemzsegő park év közben elfogadható környezettel csábít. A sportpályák mellett játszótér, arrébb zöld sétálótér, közben folydogál a Gyöngyös-patak, majdnem idilli. A kukákban túlcsordul a szemét, minden pad tövében töménytelen mennyiségű cigarettacsikk. A környék pedig tele van iskolákkal és óvodával. A játszótér mászókáin és hintáin graffitik és aláírások díszelegnek, a focikapukra ráférne a festés. A helyzet mégsem reménytelen, kis odafigyelés és kevesebb szemeteléssel máris megfelelő lenne a Gayer-park.

Értékelés: 7/103. Brenner- park

A Kresz-park a jó idő beköszöntével az egyik leglátogatottabb része Szombathelynek. A víztorony szimbóluma a városnak, a park rendezett és szép. Ott jártunkkor sokan tanulták a közlekedési szabályokat a felfestett utakon, tájékozódtak a KRESZ-táblák világában. Látszik az odafigyelés a játszótérre, igaz az egyik hinta már hiányzik, a padok újak, kellemes a környezet. A Gyöngyös- patak melletti sáv tiszta, rendesebb a miliő, mint a korábbi években. Meglepően pozitív csalódás a Brenner- park.

Értékelés: 9/10


4. Ady-téri park

A buszvég, a szórakozóhelyek és szomszédos kollégiumok lakói nem tesznek jót az Ady-téren elhelyezkedő parknak. Bár tábla jelzi, hogy a területen tilos dohányozni, a park látogatói által hátrahagyott cigis dobozok jelzik, hogy fittyet hánytak a tiltásra. Talán itt volt a legtöbb jel arra, hogy a szombat a hét bulinapja, majd minden pad mellett üres boros és pezsgősüvegeket találtunk. Az utak sem újak, széttöredezett aszfalt vagy bokáig érő kavicsos út rombolja az összképet.

Értékelés: 5/10


5. Ezredévi- park

Itt sem jártak még a parkfenntartók. Bár a kikopott fű és a gyomos utak sem tesznek jót, ahogy az úton útfélen kikandikáló kutyaürülék sem. Megoldhatatlan probléma marad ez a kérdés. Szombathely ezen része valahogy mégis rendezettebb, mint a centrum körüliek. Az Ezredévi- parkot a viszonylag rendben van szavakkal illetnénk, de ráférne a fákra egy metszés, ahogy a padokra is egy felújítás.

Értékelés: 7/106. Szent István- park

Az egyik legnagyobb összterülettel rendelkező park ápolt és tiszta. Az utakra ráférne a karbantartás, de összességében ez a legszebb környezet az eddigiek közül. Az új játszótér elkülönített, a Kálvária-domb optimális. Lejjebb virágágyások köszöntik a tavaszt, a park az elejétől a végéig rendben van.

Értékelés: 9/107. Csótó- sziget

Befejeződtek a munkálatok a Csótó szigetén, az eredmény vegyes fogadtatású lett. Rengeteg fát, bokrot kivágtak. Átláthatóvá vált. Egyes részeit újrafüvesítik, megtisztították minden régi részletétől. Új padok, új utak vonzzák a sétálókat. A szobrot megpucolták, az utakat újrakavicsozták. Már csak arra kell várnunk, hogy magához térjen a növényzet.

Értékelés: 8/10
.