Hirdetés

Pauk György újra hegedűkurzust vezet Szombathelyen

2012.05.28

Hirdetés

A Londonban élő világhírű muzsikus, Pauk György vezeti idén is a Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál hegedűkurzusát: Bartók Szólószonátája és két hegedűversenye nem hiányozhat kurzusának programjából. Pauk egyike volt annak a 800 kiemelkedő művésznek, akik a napokban részt vettek II. Erzsébet királynő trónra lépése gyémántjubileumának egyik ünnepségén.

Nyolc növendéket fogad idén is a Bartók Szemináriumon Pauk György. "Évek óta járok a Szombathelyre. Az elsődleges célom az volt, hogy a fiatal magyar tehetségeket mélyebben, értőbben bevezessem a Bartók-irodalomba. Nálam például sosem hiányozhatnak a kurzusra kiírt anyagok közül a hegedűversenyek, de a hegedű-zongora szonáták sem" - mondta el az MTI-nek a hegedűművész.

A pódiumtól visszavonult, de aktív tanár csalódott, mert - mint említette - évek óta távol maradnak a magyar növendékek, az idei nyolc aktív hallgató között sincs egy sem. Neki és a tanítványainak nem feltétlenül szükséges, hogy Szombathelyen találkozzanak, bár ahogy fogalmazott, nagyon szereti a fesztivált és a várost, azonban Londonban, Hollandiában, Svédországban és a világ más pontján is vezet mesterkurzusokat, ahová követik a növendékek.

"Mindenütt az egykor híres magyar hegedűiskola alapjait is tanítom, próbálom a hírét ébren tartani. A napokban itt, Londonban egy kínai hegedűs tanítványom egy japán zongoristával játszott egy Bartók hegedű-zongoraszonátát, sírnivalón gyönyörűen, annyira ráéreztek ennek a zenének a lényegére. Kár, hogy épp Magyarországon nem kíváncsiak erre, így bejelentettem: azt mérlegelem, hogy jövőre nem jövök."

A londoni Királyi Zeneakadémia professzorát a múlt héten bemutatták a királynőnek. "Az ünnepségen ott volt a brit művészeti élet színe-virága a Royal Academy of Arts épületében, például Paul McCartney, Kiri Te Kanawa, Antonia Fraser, Derek Jakobi, Judi Dench. Igazán nem vagyok sznob, de büszke vagyok rá, hogy magyar muzsikusként ezek között a nagyságok között köszönthettem II. Erzsébetet."