Hirdetés

A Quaestor-ügyfelek valószínűleg elbukják a pénzüket

2015.03.11. 11:37

Hirdetés

Kezdhetik a búcsúzkodást befektetésüktől a Quaestor-kötvények tulajdonosai: nem valószínű, hogy a csoport kártalanítani tudja az ügyfeleket, a Befektetésvédelmi Alap pedig nem fog fizetni - írja a Népszabadság online kiadása.


Egy forint kártérítést sem kapnak a Quaestor érintett ügyfelei, ha a vállalatcsoport nem tudja kifizetni a kibocsátott kötvényeket. Erre elég komoly esély van, hiszen a társaság a szabályok szerint 60 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, emellett ugyanakkor további 150 milliárd forint értékű fiktív kibocsátást is végrehajtott, amelyre valószínűleg nincs fedezet.


A QFH Kft. csak akkor tud fizetni, ha neki is fizetnek a hitelezői. Ám az ügyfél a kft.-vel kötött szerződést, csak tőle követelhet bármit is, vagyis ha a hitelező cég valamiért nem fizet a kötvényt kibocsátó kft.-nek, akkor az ügyfél bukta a befektetését.
Azt nem részletezik, hogy ez azt jelenti, semmilyen kártérítés nem jár a kft. fizetésképtelensége esetén.


A követelés nagyjából 210 milliárd forint, erre aligha lesz fedezet. Az ügyfelek szemszögéből teljesen mindegy, hogy a kötvényre volt-e kibocsátási engedély vagy sem, a kft. kötelezettséget vállalt a kifizetésre. Az ügyfelek jellemzően magánszemélyek, emellett a társaság által kibocsátott alapokban is biztosan van saját vállalati kötvény.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2013 nyarán végzett átfogó vizsgálatot a Quaestornál, Szász Károly akkori elnök vezényletével. A vizsgálat nem állapított meg eljárási költséget, azok a hibák persze, amelyeket felsorolt a határozat, ma már sokatmondóak.